Direktori evropskih kompanija: Gledamo recesiju u nastajanju

Dodajte komentar

Izvršni direktori nekoliko evropskih blue chip kompanija rekli su za CNBC da vide značajnu recesiju koja će se spustiti u Evropu.

Evropa je ranjiva na posljedice rusko-ukrajinskog rata, povezane ekonomske sankcije i zabrinutost za snabdijevanje energijom, a ekonomisti su posljednjih nedjelja smanjivali prognoze rasta za eurozonu.

Kako se eurozona suočava sa istovremenim ekonomskim šokovima zbog rata u Ukrajini i porastom cijena hrane i energije, kao i posledicama iz kineske politike nulte Covid-a, to je izazvalo zabrinutost zbog „stagflacije“ – okruženja niskog ekonomskog rasta i visoke inflacije – i eventualne recesije.

Recesija u nastajanju

„Svakako, vidimo veliku recesiju u nastajanju, ali upravo to vidimo – da je u nastajanju“, rekao je za CNBC Stefan Hartung, izvršni direktor njemačkog inženjerskog i tehnološkog giganta Bosch.

„Iako je covid kriza još uvjek tu i vidite da nas snažno pogađa u Kini, u mnogim oblastima u svijetu potražnja potrošača već je povećana u nekim oblastima,” ukazuje on i naglašava da će  u određenom vremenskom periodu ova potražnja i dalje biti prisutna.

“Ali u nekom trenutku to neće biti samo kriza ponude, već će postati i kriza tražnje. Onda ćemo sigurno biti u dubokoj recesiji“, dodao je on.

CNBC je tokom nedjelje razgovarao i sa drugim direktorima velikih kompanija u Evropi.

Slavomir Krupa, zamjenik izvršnog direktora Societe Generale, rekao je kompanija pažljivo prati makroekonomsku sliku i da “postoji rizik od konačnog, fundamentalnog uticaja recesije na makroekonomiju.

Izazovno poslovno okruženje

Ola Kalenius, izvršni direktor Mercedes-Benza, rekao je da situacija u Kini i rat u Ukrajini stvara „izazovno poslovno okruženje“ za nemačkog proizvođača luksuznih automobila na tri različita načina.

„S jedne strane, imamo stalne nestašice uglavnom povezane sa poluprovodnicima. Povrh toga, sada postoje nova blokada u Kini, našem najvećem tržištu, koja će uticati na nas u Kini, ali mogu uticati i na lance snabdijevanja širom svijeta, a pored toga, naravno, rat u Ukrajini, tako da je poslovno okruženje izazovno“, objasnio je on.

Isto misli i generalni direktor Volkswagena Herbert Dies, koji je rekao da se kompanija takođe suočila sa „izazovnim okruženjem“ zbog Covida, nedostatka čipova i rata u Ukrajini u prvom kvartalu.

Izvršni direktor kompanije Maersk Soren Skou rekao da najveća svjetska brodarska kompanija takođe pazi na rizike od recesije, posebno u Sjedinjenim Državama, ali ne očekuje da će oni doći do izražaja do kraja 2022. ili početkom 2023. godine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *