Rat i sankcije neće opustošiti plaže

Dodajte komentar

Turistički poslenici iz Ulcinja, Tivta i Budve uprkos ratnoj krizi u Ukrajini i međusobnim sankcijama Rusije i Crne Gore, odnosno, izostanku gostiju sa ove dvije turističke destinacije, očekuju da će ovogodišnja turistička sezona biti na nivou prošlogodišnje.

U razgovoru za “Vijesti” oni su kazali da tradicionalno najviše gostiju očekuju iz regiona gdje su već pokrenuli prezentaciju turističke ponude, a nadaju se da će otvaranje novih čarter linija dovesti veći broj gostiju iz zemalja zapadne Evrope čime bi se nadoknadio nedostatak ruskih i ukrajinskih turista.

Prvi gosti, kažu, već su počeli da pristižu, a zvanični početak ovogodišnje sezone započeli su sa prvomajskim praznicima nizom lokalnih manifestacija.

Veći talas krajem juna

Uprkos nepovoljnom i krajnje neizvjesnom globalnom trenutku turistički poslenici u Ulcinju se nadaju dobroj turističkoj sezoni, koja je počela zvanično 30. aprila manifestacijom “Svi za turizam”, dok veći talas gostiju očekuju krajem juna.

”Od 30. aprila do 2. maja bili smo domaćini velikom broju novinara iz regiona što je ujedno značilo zvanično otvaranje ljetnje sezone. U okviru manifestacije imali smo dječje predstave u saradnji sa svim školskim institucijama u gradu, sajam domaće radinosti u saradnji sa Globus Art i Artizane shop, prezentaciju tradicionalne ulcinjske kuhinje u saradnji sa gastronomima Ulcinja i na kraju koncert sa lokalnim izvođačima”, kazao je predsjednik lokalne turističke organizacije Gzim Hajdinaga.

U ulcinjskoj Asocijaciji hotela i apartmana se nadaju sezoni slično prošlogodišnjoj uprkos problemima koji su nastali nedavno i koji će nesumnjivo uticati na posjetu turista iz Rusije i Ukraine.

”Uprkos tome mislimo da ce Ulcinj nastaviti da bude jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Crnoj Gori”, kazao je “Vijestima” predsjednik ove asocijacije Fuad Lunji.

Optimista je i predsjednik Udruženja zakupaca kupališta Prelja Škrelja koji se nada da će ovogodišnja sezona početi ranije i završiti kasnije. On je naveo da bukinga ima i da su uglavnom to stari dugogodišnji gosti iz dijaspore i regiona.

”Tržista koja se najviše interesuju za ovu sezonu, tradicionalno su region i zapadna Evropa najviše. Prvi veći talas gostiju možemo očekivati krajem juna”, procijenio je Škrelja.

Lunji je naveo da su rezervacije na početku bile na nezavidnom nivou, na šta je uticala geopolitika situacija, ali da je sada interesovanje gostiju značajno poraslo.

”Moramo naglasiti da smo značajno više očekivali od svih relevantnih organizacija Opštine Ulcinj po pitanju predsezonskih organizacija koje su u ovom trenutku na minimalnom nivou”, kazao je Lunji.

Hajdinaga je podsjetio da je TO uradila sve da ponuda Ulcinja bude na “svim meridijanima, gdje je to bilo moguće”. Prema njegovim riječima, raduje činjenica da u maju i junu imaju zavidan broj gostiju iz regiona i da su u cijeloj Evropi ukinute mjere za putovanja i da turizam doživljava oporavak uz jenjavanje pandemije. Ukazao je na problem koji je uslovljen ratnom krizom u Ukrajini koji indirektno i na njih utiče.

Pojačana kampanja

Bez obzira na rat u Ukrajini i njime prouzrokovani nedolazak ruskih i ukrajinskih turista, turistički poslenici u Tivtu očekuju da će predstojeća ljetnja glavna sezona na tivatskoj rivijeri biti uspješnija od prošlogodišnje i da će se približiti rezultatima postignutim u rekordnoj, pretkoronakriznoj, 2019. godini.

To je za “Vijesti” kazala izvršna direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević.

Ona optimizam temelji na interesovanju gostiju iz zemalja regiona bivše Jugoslavije, ali i otvaranju nekih potpuno novih tržišta kakvo će ovog ljeta biti Saudijska Arabija, te poboljšnju avio-konekcija da drugim emitovnim tržištima u Evropi, kao što je Skandinavija.

”Ukrajinski turisti kojih je lani u Crnoj Gori bilo zaista puno zbog rata sigurno će izostati. Rusa će biti u manjem broju nego prije, jer će preko indirektnih avio-konekcija preko Beograda i Istanbula, doći vjerovatno većinom samo oni koji imaju nekretnine u Crnoj Gori. Raduje to što već sada imamo dosta dobru posjećenost i što se buking, pogotovo sa zapadnih tržišta, održava na dosta solidnom nivou, uprkos ratu u Ukrajini. Sigurna sam da ove godine možemo još popraviti ono što smo kao rezultat imali lani”, istakla je Banjević.

Ona je navela podatak da je u svim vidovima smještaja u Tivtu tokom uskršnjih praznika boravilo više od 2.500 turista što je trostruko više nego u isto vrijeme prošle godine, ali i za 32 odsto bolji rezultat u odnosu na uporedni period u predsezoni rekordne 2019. godine.

Banjević je naglasila da tivatski hoteli visoke kategorije bilježe veoma dobar i vrlo rani buking američkih turista, a ranije nego prethodnih godina krenuo je i osjetnije veći dolazak turista iz Velike Britanije i posebno Njemačke koji pristižu već obnovljenim ili novouspotavljenim linijama loukost i čarter avioprevoznika iz te dvije države na tivatski aerodromom.

”Krenuo je i dolazak većih grupa turista iz Izraela u ovdašnje hotele. Izdavaoci privatnog smještaja kažu da su već zadovoljni interesovanjem i bukingom svojih kapaciteta, tako da smo optimistični kada su ukupni efekti predstojeće sezone u pitanju”, kazala je Banjević dodajući da se dosta očekuje i od turista iz regiona zbog čega TO Tivat intenzivira promotivnu kampanju u Srbiji, BiH i Sjevernoj Makedoniji.

Karneval za početak sezone

U budvanskoj Turističkoj organizaciji organizacijom četvorodnevnog Međunarodno turističkog karnevala koji je počeo 29. aprila pod sloganom “Nek’ živi ljubav” obilježili su neformalno početak sezone.

”Međunarodni turistički karneval privuka je prvi talas većeg broja gostiju u Budvu koji je bilo 20.000 i ujedno neformalno obilježio početak turističke sezone”, kazao je “Vijestima” direktor TO Nemanja Kuljača.

Pored organizacije manifestacija, Turistička organizacija opštine Budva je u velikoj mjeri svoje aktivnosti usmjerila na intenzivnu promociju turističke ponude Budve u regionu.

”Prema informacijama koje stižu od turističke privrede, koja je u potpunosti spremna da dočeka turiste u većem broju, u Budvi vlada umjereni optimizam kada je u pitanju ova turistička sezona. Trenutno u Budvi borav više od 14.000 turista.Ovim trendom će se, vjerujemo, nastaviti i tokom nastavka predsezone i glavne turističke sezone”, kazao je Kuljača.

Neizvjesno šta će biti sa jahting turizmom

Banjević je istakla da je za sada nepoznanica koliko će se situacija u Ukrajini i sankcije međunarodne zajednice prema Rusiji odraziti na elitni jahting turizam u Boki

”To zbog činjenice da su bogati Rusi među najbrojnijim vlasnicima mega i superjahti u svijetu”, objasnila je Banjević.

Tokom predstojeće glavne ljetnje turističke sezone, prema do sada potvrđenim najavama avio-prevoznika, tivatski aerodrom će redovnim cjelogodišnjim i sezonskim linijama biti povezan sa najmanje 20 država u Evropi, na Bliskom i Srednjem stoku.

Turistička organizacija Tivat i tamošnji turistički poslenici intenzivno rade na diverzifikaciji ponude kroz posebne segmente koji uključuju novouređene pješačke staze po Luštici, posjete tamošnjim seoskim domaćinstvima, hajking i bajking po Vrmcu, ali i posmatranje ptica u rezervatu prirode Solila

Iako će zbog rata u Ukrajini i obostranih ekonomskih snakcija koje su jedna drugoj uvele Rusija i Crna Gora ove godine izostati letovi sa dva od tri najznačajnija tržišta kada je u pitanju aerodrom Tivat – Rusije i Ukrajine, to će djelimično biti nadoknađeno uvođenjem dodatnih letova i destinacija prije svega prema Sjevernoj i Zapadnoj Evropi, ali i novom tržištu kakva je Saudijska Arabija. Naime, dolazak na aerodrom Tivat saudijske niskobudžetne aviokompanije Flynas najveća je novost ove sezone, jer će avioni tog prevoznika počev od 1. juna tri puta nedjeljno letjeti na liniji Rijad-Tivat, sve do 30. septembra.

U odnosu na lani, značajno se povećava i saobraćaj sa Skandinavijom, a obnavljaju se i direktni čarter letovi za Holandiju.

Ono što će biti problem i ove godine kada je odvijanje turističke sezone u Tivtu u pitanju je loša saobraćajna infrastruktura, jer država i njena preduzeća uprkos brojnim najavama i obećanjima nisu učinili ništa da se unaprijede ceste, niti stanje na ovdašnjem aerodromu kojim ima malu, zastarjelu i savremenim prilikama potpuno neprimjerenu terminalnu zgradu.

Iako se ovdje generiše najveći dio turističkog prihoda Crne Gore, drumska veza između Tivta, Kotora i Budve u katastrofalnom je stanju jer ni nakon skoro godinu dana od odabira izvođača radova, nije počela rekonstrukcija ove dionice Jadranske magistrale u bulevar, iako je po obimu saobraćaja, to najopterećenija dionica puta u cijeloj državi. Dodatno, ove bi godine problema moglo biti u vodosnabdijevanju primorja zbog drastičnog smanjenja izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre na Skadarskom jezeru, a što su nedavno nagovijestili i iz kompanije Regionalni vodovod.

Slaba vajda od Vlade i Ministarstva ekonomije

Sagovornici “Vijesti” iz Ulcinja se žale da taj grad nema adekvatnu pomoć Vlade i resornih ministarstava u organizaciji i pripremi sezone.

”Nažalost od resornog ministarstva do sada nismo imali nikakvu pomoć, ali se nadamo da će ubuduće svi imati više razumijevanja za veću saradnju i pomoć svim institucijama koje su bile pogođene pandemijom i više shvatiti ulogu turističkih organizacija u pripremu turističke sezone”, kazao je Hjadinaga.

Sličnog mišljenja je i Lunji koji od Vlade i Ministarstva ekonomije očekuje da stvaraju uslove za bezbjedan i lagodan boravak stranih državljana, da hotelijere i ugostitelje doživljavaju kao partnere, a ne kao subjekte samo za vršenje inspekcijskog nadzora i naplate kazni.

Lunji očekuje i od Opštine da interveniše u sanaciji lokalnih puteva pred početak sezone jer jer aktuelna situacija izuzetno loša.

”Cjene zakupa ostaju iste, bez najave o snižavanju. Čak se zahtijeva da priložimo i činidbenu garanciju od 20 odsto od cijene zakupa”, kazao je Prelja.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *