Rozi: Dno nije dotaknuto, slijede rasprodaje na tržištima kapitala

Dodajte komentar

Berze na najvećim svjetskim tržištima kapitala pripremaju se za ljeto puno rasprodaja velikih obima, jer centralne banke širom svijeta povećavaju kamatne stope kako bi pokušale da se bore protiv rastuće inflacije, smatra Brunelo Roza (Brunello Rosa).

On je izvršni direktor i šef istraživanja u konsultantskoj kući Rosa & Roubini, koju je osnovao sa jednim od najznačajnijih ekonomista današnjice i “propovjednikom propasti” Nurijelom Rubinijem (Nouriel Roubini), te navodi kako centralne banke očekuju mnogo više monetarnih pooštravanja i još loših vijesti o ekonomskoj aktivnosti širom planete.

“Sada je vrijeme za ponovno uvažavanje osnovnih ekonomskih mehanizama koji se koriste za podsticanje rasta. Teško je tržištima da budu optimistična kada inflacija i kamatne stope brzo rastu širom svijeta”, rekao je Roza za CNBC.

Prvobitno olakšanje zbog odluke Federalnih rezervi SAD o agresivnijem povećanju kamatnih stopa naizgled je ustupilo mjesto strahovima da bi oštar ciklus obuzdavanja usijane inflacije mogao da našteti ekonomskom rastu. Roza je rekao da su investitori u početku pozdravili vijest da se povećanje kamatnih stopa za 0,75 odsto ne razmatra, ali je upozorio da to znači da će u narednih nekoliko mjeseci biti više povećanja od 0,50 odsto.

On je takođe rekao da je Banka Engleske (BoE) jedina centralna banka koja je “trenutno realna”, nakon što su kreatori politike u Londonu u četvrtak upozorili na rizike od recesije sa kojima se suočava ekonomija Velike Britanije.

“Jasno je da sve centralne banke u ovoj fazi govore o mjerama podizanja kamata. Ali realnost je da će mnoga zaoštravanja na kraju dovesti do ekonomske kontrakcije. U eurozoni i u SAD ni izbliza ne shvataju da će zapravo doći do nekog oblika kontrakcije ekonomske aktivnosti”, zaključio je iskusni ekonomista.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *