Različiti stavovi o gradnji HE Komarnica, novo ministarstvo dalo “uslovno da”

Dodajte komentar

Mislim da je Hidroelektrana Komarnica prvo u interesu građana koji žive u Šavniku i Plužinama, pa svim građanima Crne Gore a tek onda Elektroprivrede Crne Gore, kazao je Milutin Đukanović, predsjednik OD EPCG u emisiji “Okvir” na TVCG.

“Svjedoci smo zelene tranzicije, EPCG je pokrenula veliki broj ekoloških zelenih projekata”, dodao je Đukanović.

Kako jenaveo, ekološka rekonstrukcija termoelektrane Pljevlja (TE Pljevlja) je počela, a o dinamici i načinu finansiranja još pregovaraju.

“Mislim da imamo povoljne signale što se tiče obezbeđivanja finansijskih sredstava”, dodao je on.

Biolog član pokreta “Preokret” Vuk Iković je istakao da je, potopiti jedan kanjon zbog tri odsto električne energije, neodrživo.

“Pri tome taj kanjon je spomenik prirode i može biti sastavni dio čuda svjetske baštine, posebno što ulažemo oko trista miliona eura, a mi bismo struju imali tek za nekih desetak godina. Definitivno imamo mnogo više drugih opcija, a rijeku treba koristiti kao rijeku za razvoj sela i za turizam koji se bazira na prirodnoj ponudi”, kazao je Iković.

Analitičar i bivši član OD EPCG Dejan Mijović je istakao da on podržava ambiciozni program elektroprivrede i ulaganja u obnovljive izvore energije, ali da je protiv konkretnog projekta hidroelektrane na Komarnici.

Marko Perunović iz Ministarstva kapitalnih investicija je kazao da je i taj resor i on lično za gradnju tog objekta “ali je bitno reći da je to uslovno da”.

“Ako smo dali koncesiju Elektroprivredi ne znači da je ta hidroelektrana gotova. Postoji niz procedura koje se moraju ispoštovati. Radi se u skladu sa zakonskom regulativom, sa trendovima u svijetu, naravno vodeći računa o zaštiti životne sredine što mora da bude jedan od osnovnih ciljeva, ali isto tako mi moramo obezbjeđivati nove energetske objekte jer smo mišljenja da je energetika broj jedan aktivnost koja ovu državu mora dovesti na nivo finansijski stabilne države. Ja sam za jedno da, i to uslovno da”, istakao je on.

Đukanović je dodao da u Crnoj Gori ne postoji proizvod koji se može prodati na svjetskoj berzi osim električne energije.

“Šavnik što se tiče turizma ima šansu i dalje, mi smo mišljenja da kanjon Nevidio može da doprinese razvoju turizma, ta priorodna ljepota se uopšte ne dira. Moj lični stav kao elektroinžinjera je da to treba da se radi ali na kraju. Mi ćemo sučeliti argumente, čekamo da se uradi ekološki elaborat, vrlo značajan koji mnogi pominju koji će svako morati da analizira”, kazao je Đukanović.

Dodao je da misli da je potpuno fer da građani Plužina i Šavnika na referendumu odluče i imaju šansu da postave pitanja i dobiju odgovore.

“Što se tiče cijelog biljnog i životinjskog ekosistema, on će nestati, to je potvrdila studija koja je ocjenjivala uticaj hidroelektrane na životnu sredinu, u kojoj doslovce stoji da izgradnja hidroelektrane po životinjski i biljni svijet znači ekološku katastrofu”, istakao je Iković.

Mijović je kazao da podržava program ali da smatra da ovaj projekat nije isplativ, da je jako je skup i da donosi malo energije a čini veliku štetu.

“Istovremeno kanjon i hidroelektrana ne mogu. Gornji dio Komarnice koji je dragocjen treba sačuvati. Smatram da kad bi se malo pročešljala ova studija vidjelo bi se da nije baš isplativ projekat”, istakao je Mijović.

Perunović je kazao da se boji da se ne barata sa stvarima koje nijesu u potpunosti realne.

“Što se ministarstva tiče i mog ličnog stava, smatramo da svaki energetski objekat koji je u skladu sa osnovnim pravilima životne sredine dobrodošao”, istakao je on, te dodao da ovaj vid energije ne možemo da poistovjećujemo sa energijom koja je iz solara i vjetra.

Đukanović je naveo da će ova elektrana samu sebe da finasira i nemoguće je da imamo gubitke.

“Ne dira se kanjon Nevidio. Zbog čega Šavnik do sad nije zablistao, a eto ima sve te potencijale. Mislim da ovo može da bude korisno što se tiče turizma u tom gradu”, kazao je Đukanović.

Iković je kazao da se mještanima ovaj projekat predstavio kao jedini i najbolji mogući, a kada imate mještane koji preživljava na rubu egistencije on će bilo koji projekat da prihvati kao spasonosnu opciju.

“Prema stručnim analizama vrlo referentnih institucija solarne elektrane na sjeveru Crne Gore za iste pare mogu da proizvedu duplo više energije. Moj savjet je da odustanete od ekološke rekonstrukcije i krenete da radite druge projekte koje ja podržavam”, zaključio je Mijović.

Iković je istakao da su Vlada Crne Gore i grad Šavnik odbili inicijativu UNESCO-a da se Komarnica pripoji nacionalnom parku Durmior, te da Šavniku to nije odgovaralo jer su iz te opštine smatrali da će im elektrana na Komarnici donijeti više prihoda.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *