Otvoreno više novih radnih mjesta

Dodajte komentar

Uprkos sve nategnutijoj situaciji na tržištu rada, inflaciji i strahu od ekonomskog usporavanja, širom SAD tokom aprila je otvoreno više novih radnih mjesta nego što se očekivalo, prenosi Tanjug.

Prema podacima američkog Biroa za statistiku rada, broj zaposlenih na platnim spiskovima kompanija u nepoljoprivrednom sektoru porastao je u prošlom mjesecu za 428.000, što je iznad procjene ekonomista koji su u anketi kompanije Dow Jones predviđali 400.000 novih radnih pozicija. Stopa nezaposlenosti je u aprilu iznosila 3,6 odsto, nešto više od prognoziranih 3,5 odsto.

Prosječna zarada po satu nastavila je rast u aprilu po stopi od 0,3 odsto na mjesečnom nivou, što je malo ispod procjene od 0,4 odsto.

Na godišnjem nivou, zarade su porasle 5,5 odsto, otprilike isto kao u martu, ali i dalje zaostaju za inflacijom koja je u martu dostigla godišnji nivo od 8,5 odsto, najviši u posljednje četiri decenije.

Djelatnosti rekreacije i ugostiteljstva ponovo su prednjačile s povećanjem broja novih radnih mjesta, sa 78.0000 novozaposlenih.

Pored njih, veliki rast zapošljavanja je registrovan i u proizvodnji, sektoru transporta i skladištenja, finansijskim i djelatnostima pružanja stručnih i poslovnih usluga i u sektoru zdravstvene zaštite.

Maloprodaja je takođe pokazala solidan rast, sa 29.000 otvorenih novih radnih mjesta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *