Kokain u isporuci fabrici kafe Nespresso

Više od pola tone kokaina otkriveno je u pošiljci kafe u zrnu poslatoj u fabriku Nespresso, saopštila je švajcarska policija. Vlasti su dobile dojavu nakon što je osoblje u fabrici u Romontu pronašlo bijeli prah dok je istovarao džakove koji su upravo stigli iz Brazila.

Analiza je potvrdila da je prah kokain, procijenjene ulične vrijednosti od 50 miliona švajcarskih franaka (41 milion funti).

Regionalni šef bezbjednosti Mark Andrej (Marc Andrey) rekao je da je to jedna od najvećih zaplijena u Švajcarskoj.

Nespresso, koji proizvodi kafu za određene aparate, saopštio je da supstanca koja je otkrivena nije došla ni sa jednim od njihovih proizvoda ili proizvodne opreme koja se koristi za pravljenje proizvoda, te da ne mogu dati više informacija zbog policijske istrage, prenosi NewsSky.

“Želimo da uvjerimo potrošače da su svi naši proizvodi bezbjedni za konzumiranje”, istakli su iz Nespressa.

Zaplijena je uslijedila nakon što je u novom izvještaju navedeno da Evropa, pored toga što je glavno tržište, sve više postaje centar za proizvodnju i šverc kokaina u druge djelove svijeta. Nakon kanabisa, kokain je droga koja se najviše konzumira u Evropi, sa milionima korisnika i prodajom od oko 10,5 milijardi eura (devet milijardi funti) u 2020. godini, prema Europolu i Evropskom centru za praćenje droga i zavisnosti od droga.

Evropsko tržište raste, vođeno većom proizvodnjom u Južnoj Americi i povećanom sposobnošću prerade sirove droge u samoj Evropi, navode agencije. Kokain uvezen u Evropu iz Južne Amerike se sve više ponovo izvozi u druge djelove svijeta, posebno na Bliski istok i u Aziju, što Evropu čini “ključnom pretovarnom tačkom za drogu koja potiče iz drugih krajeva”.

Izvor: Biznis.rs

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.