Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala

Dodajte komentar

Fed je u srijedu povisio kamatne stope za pola odsto, ali nije otkrio konkretne planove za bilansno smanjenje osim da će to početi 1. juna. Ipak, moguće je pooštravanje monetarne politike ECB, ali ne kao u SAD.

Portal SEEbiz očekuje da će Fed u početku držati obveznice s nižim rokom dospijeća do dospijeća i da ih više neće kupovati. To će povećati prinose na kratkoročne obveznice, koje su već daleko od prinosa na dugoročne obveznice, što znači da će na kraju biti “prisiljen” prodavati dugoročne obveznice iz svoje bilance kako bi održalo “zdravo” stanje.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell ne želi da plaši tržišta i privredne igrače uoči izbora za Kongres koji su na rasporedu 6. novembra i na kojima će demokrate braniti minimalnu većinu u Senatu. Pri neodlučnom glasanju, odlučuje glas Kamale Harris, što za sada još daje prednost demokratama. Uprkos uvjeravanjima da neće povisiti kamatne stope na 0,75 postotnih bodova, prognoze Fed-a bile su, naravno, dovoljne da američko tržište u četvrtak prođe kroz korekciju.

Može se očekivati i pooštravanje monetarne politike ECB-a u bliskoj budućnosti, ali ne u mjeri kao u SAD-u, jer u eurozoni imamo puno lošiju demografsku sliku nego u SAD-u koji se može pohvaliti nešto većim natalitetom nego u Evropi. Istovremeno, američki potrošač predstavlja oko 68 odsto američkog gospodarstva, dok evropski potrošač predstavlja oko 50 posto evropske privrede, a ostalo je uglavnom javna potrošnja. Za Evropu možemo očekivati da će se problemi koji joj se smiju vjerovatno morati rješavati novim, jačim izdanjima zajedničkih euroobveznica.

Prema aktivnostima Fed-a, može se očekivati da će prinosi na američke obveznice porasti znatno iznad očekivanog nivoa prosječne godišnje inflacije u sljedećih 10 godina, dok će tržišta dionica i dalje biti pod snažnim pritiskom zbog posljedično povećanog diskontnog faktora i oportunitetnog troška.

Glavni dio sezone objave poslovnih rezultata za prvo tromjesečje na Wall Streetu polako se bliži kraju, a 415 firmi od 500 uključenih u S&P500 indeks već je prijavilo dobit i prihode, pri čemu je prva u zbiru porasla za 7,5 odsto na godišnem nivou, što je manje od 8,5 odsto godišnje inflacije u martu u SAD. Prihodi su porasli za dobrih 14 odsto.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *