SAD kupuje milione barela nafte za rezerve prvi put u 20 godina

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena planira kupovinu 60 miliona barela sirove nafte u trećem kvartalu prvi put u posljednjih 20 godina kako bi dopunila strateške rezerve, nakon što je ranije odobrila rekordno puštanje u prodaju nafte iz rezervi tokom šest mjeseci, javlja CNN.

Ova tv stanica izvještava, pozivajući se na pouzdani izvor iz Ministarstva energetike, da će “dugoročni plan kupovina” nafte za nacionalne rezerve biti objavljen kasnije, prenosi Tanjug.

Isporuka prvih 60 miliona barela, prema CNN-u, bila bi plaćena prihodima dobijenim od prodaje nafte iz rezervi za vanredne situacije.

Strateška dopuna

Planom se predviđa da proces dopune američkih strateških rezervi nafte traje godinama.

Analitičar za robna tržišta švicarske UBS grupe Giovanni Staunovo izjavio je za Bloomberg ovim povodom da će se cijena nafte na tržištu sada utvrđivati na osnovu količina koje SAD planira da kupi, imajući u vidu zaoštrenu situaciju s ponudom i nedostatak kapaciteta za skladištenje.

Predsjednik Biden je 31. marta odobrio puštanje u promet 1,0 milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi zemlje tokom šest mjeseci u nastojanju da obori visoke cijene “crnog zlata”.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.