Porasle cijene nafte na svjetskom tržištu

Dodajte komentar

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su u petak zbog stalne zabrinutosti od nedovoljnog snabdijevanja uoči odluke Evropske unije o tome da li će zabraniti rusku naftu do kraja godine, kao i zbog nespremnosti proizvođača OPEC da dodaju zalihe na tržište, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je 112,13 dolara po barelu poslije porasta cijene za 1,10 posto nakon zatvaranja prethodne sesije kada je cijena iznosila 110,90 dolara po barelu.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 109,45 dolara po barelu poslije porasta cijene za 1,09 posto nakon što je na prethodnoj sesiji iznosila 108,26 dolara po barelu.

Evropska komisija predložila je “potpunu zabranu uvoza ruske nafte koja se isporučuje morem i naftovodima, kako sirove tako i rafinirane”, izjavila je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Nakon usvajanja, zabrana sirove nafte stupila bi na snagu šest mjeseci kasnije, a zabrana rafiniranih naftnih derivata do kraja godine.

U međuvremenu, uprkos stalnim pozivima za povećanje proizvodnje, najveći svjetski proizvođači nafte u grupi OPEC složili su se u četvrtak da se pridržavaju trenutnog plana povećanja proizvodnje za 432.000 barela dnevno sve do juna.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *