Ko sve stoji iza Maskove kupovine Twittera

Dokumentacija američke Komisije za hartije od vrijednosti, SEC, (eng. U.S. Securities and Exchange Commission), objavljena u četvrtak, pokazuje da Leri Elison – izvršni direktor kompanije Oracle – “doprinosi” Maskovoj kupovini Tvitera sa čak milijardu dolara.

Prema pisanju CNBC, firma Sequoia učestvuje u kupovini Tvitera sa 800 miliona dolara, dok Binance, koji je nesumnjivo imao koristi od Maskove ljubavi prema kriptovalutama, ulaže 500 miliona dolara.

Druge investicione firme koje podržavaju Maskovu ponudu su Qatar Holding, koji daje 375 miliona dolara, i Fidelity, koji je obećao 316 miliona dolara.

Takođe, ista dokumentacija pokazuje da je osnivač Tesle i najbogatiji čovjek na svijetu osigurao ukupno 7,14 milijardi dolara. Multimilijarder Elison, sa svojim doprinosom, postao bi najveći aktuelni sponzor.

Nove obaveze će pomoći Masku da smanji maržu zajma koji je uzeo, sa 12,5 milijardi dolara na 6,25 milijardi dolara.

Saudijski princ Alvalid bin Talal koji je prošlog mjeseca, kao jedan od najvećih investitora Tvitera, odbio ponudu Ilona Maska za preuzimanje te platforme – sada se obavezao da će kupiti 34.948.975 akcija, u vrijednosti od oko 1,7 milijardi dolara.

– Ne vjerujem da je predložena ponuda Ilona Maska (54,20 dolara po akciji) blizu suštinskoj vrijednosti Tvitera, s obzirom na njegove izglede za rast – rekao je princ sredinom aprila.

Check Also

Revija luksuznih automobila u Portonovom

Luksuzni rizort ,,Portonovi” još jednom je uspješno dokazao da nije samo centar nautičkog, već i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.