Odbor za ekonomiju podržao izmjene zakona o akcizama i PDV-u, neizvjesno koliko će pasti cijene

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet juče je jednoglasno podržao u načelu izmjene i dopune zakona o akcizama i PDV-u, kojima se smanjuju akcize na gorivo i porez na ulje, brašno i so.

Ovim izmjenama, o kojima bi trebalo da se danas raspravlja na plenumu, predviđeno je smanjenje akcize na gorivo do 40 odsto, što bi značilo 22 centa nižu cijenu dizela, odnosno 27 centi za benzin, te ukidanje PDV-a za brašno i suncokretovo ulje i smanjenje PDV-a na so sa 21 na sedam odsto. Članovi Odbora izrazili su sumnju da će trgovci nakon ovih izmjena smanjiti maloprodajne cijene onoliko koliko se snižava PDV, te ukazali da se na cijene goriva može uticati tek za 20 dana. Odbor će danas nastaviti raspravu i prije plenuma odlučiti hoće li zakonom ovlastiti Vladu da može uticati na smanjenje akciza u roku od 30 ili 90 dana.

Nije razmatran prijedlog zakona o privremenom ograničavanju rasta cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da ostaju pri prijedlozima bivše vlade, te da je ove mjere trebalo davno donijeti, ističući da postoje rezerve o efektima predloženih izmjena.

– Pitanje je hoće li pasti cijene makar u nivou u kojem snižavamo stopu PDV-a. Ovo je minimum minimuma – rekao je Damjanović, dodajući da će prag intervencije države biti iscrpljen kad se dođe do nivoa da se budžet mora puniti.

Boris Mugoša (SD) kazao je da je loše što se o ovim izmjenama raspravlja tek danas, te da je za godinu i po cijena dizela porasla 80 centi po litru.

– Za 50 eura danas možete da kupite 22 litra dizela manje nego prije godinu i po, a benzina 16 litara – ukazao je Mugoša, dodajući da će biti problema u implementaciji ovih izmjena.

– Imamo problem sa zalihama i time hoće li se ovo moći preliti na cijene – naveo je Mugoša, ukazujući da se ove izmjene neće moći primijeniti na sljedeći obračun cijena goriva.

Dragica Sekulić (DPS) smatra da je trebalo precizno definisati u kom momentu Vlada ima pravo da smanji akcizu.

– Trgovci i uvoznici goriva nemaju obavezu popisa zaliha. Plašim se da to otvara širok prostor za manipulacije na tržištu. Kako ćete nekoga natjerati da stavi na tržište gorivo kupljeno po višoj akcizi i snizi cijene – pitala je Sekulić, upozorivši na rizik da trgovci mogu stvoriti ekstra profit ako nemaju obavezu popisivanja zaliha.

Branko Radulović (PzP) tražio je da se izračuna fiskalni efekat ovih mjera, ali i da se precizira koji su sve proizvodi obuhvaćeni povećanjem akciza. Predložio je da Vlada danas dostavi mišljenje o amandmanima na predložene izmjene, prevashodno u pogledu vremena trajanja mjera i obuhvata.

– Biće manji prihod budžeta od akciza, a ide sezona i biće čudno da gubimo nešto što je budžetom predviđeno – odgovorio je Damjanović, dodajući da će ti prihodi biti djelimično nadoknađeni širenjem poreskog obuhvata na proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu i pića sa određenim procentom alkohola.

Dejan Đurović (DF) interesovao se za stvaranje rezervi nafte, sa čim se saglasio Damjanović koji smatra da treba aktuelizovati to pitanje.

– Nepostojanje domaće naftne kompanije doprinosi sporoj reakciji na naftne šokove – ocijenio je Damjanović.

Raspravljalo se i o prijedlogu SDP-a da se omogući opštinama da utvrđuju i naplaćuju porez na nekretnine. Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) kazala je da ovaj zakon treba donijeti hitno, te da je to zahtjev Zajednice opština.

Sjednica Odbora biće nastavljena danas, a očekuje se da članovi donesu zaključak kojim će apelovati na trgovce da snize cijene nakon usvajanja izmjena zakona o akcizama i PDV-u.

Martinović tvrdi da je prekršena procedura

Izmjene i dopune Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u juče su dobile podršku i Zakonodavnog odbora, a dogovoreno je da oni stupe na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. Raspravu je obilježila diskusija Vladimira Martinovića (Demokrate) koji je osporio pravo Damjanoviću da u ime predlagača obrazloži ovaj prijedlog zakona jer je riječ o aktu bivše vlade.

Damjanović je objasnio da su ostali pri prijedlogu prethodne vlade, te da su o tome obavijestili Odbor. Martinović je nakon toga napustio sjednicu, ocjenjujući da je prekršena procedura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *