Lista najskupljih država i gradova za život: Gdje se nalaze Crna Gora i Podgorica

Dodajte komentar

Portal “Numbeo” ažurirao je svoju godišnju listu najskupljih i najjeftinih država za život na svijetu.

Lista funkcioniše tako da se računaju troškovi stanovanja, oblačenja, hrane, prevoza, interneta, komunalnih usluga, namirnica, kao i brojni drugi parametri.

Crna Gora se prema toj listi nalazi na 87. mjestu.

U regionu, najskuplje je živjeti u Sloveniji koja je na 45. mjestu, Hrvatska se nalazi na 59. mjestu, Srbija je na 94. mjestu, Bosna i Hercegovina na 96. mjestu, Albanija na 99.mjestu, a Sjeverna Makedonija na 118.

Najskuplja država na svijetu za život su Bermudi sa indeksom 146, slijedi Švajcarska sa indeksom 123, zatim Norveška sa indeksom 100. Lista top 20 najskupljihn država izgleda ovako:

Ovako izgleda lista 10 najjeftinijih država za život:

Kada su u pitanju najskuplji gradovi za život, na prvom mjestu je Hamiltom na Bermudima, slijede ga čak pet gradova iz Švajcarske: Cirih, Bazel, Cug, Lugano, Lozana. Lista top 20 najskupljih gradova na svijetu izgleda ovako:

Region

Glavni grad Crne Gore našao se na 417 mjestu najskupljih gradova za život. Kada su u pitanju države bivš SFRJ, Beograd se našao na 413 mjsetu, Sarajevo na 431 mjestu, Zagreb na 353., Ljubljana na 313 mjestu, Skoplje na 468. mjestu.

Ovako izgleda lista 10 najjeftinijih gradova za život:

Izvor: numbeo.com

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *