Glovo pionir Q-Commerce usluge u Crnoj Gori

O razvojnim pitanjima i planovima kompanije Glovo kada je u pitanju Q-commerce usluga u našoj zemlji i van nje, govori Daniel Alonso, potpredsjednik Glova zadužen za  Q-commerce.

Q-commerce je najnoviji trend u onlajn trgovini koji podrazumijeva praktično instant dostavu male količine robe korisniku, kad god i gdje god mu je to potrebno. Q-commerce ne podrazumijeva samo dostavu namirnica u rokovima od maximum 30 minuta, već i kozmetike, školskog i kancelarijskog pribora, ljekova, pa čak i garderobe.

Kao takav, Q-commerce model ima za cilj da obogati i dopuni, a ne zamijeni tradicionalnu kupovinu. Tokom pandemije korona virusa, potražnja za uslugama internet kupovine naglo je porasla, a to se naročito odnosi na brzu kupovinu (eng. q commerce).

Prateći svjetske trendove u ovom domenu, kompanija Glovo, lider u u ovoj vrsti usluge u našoj zemlji, u martu je otvorila svoj prvi Glovo Express centar u Podgorici, odnosno mini skladište u gradu namijenjeno isključivo za online trgovinu. Posredstvom Glovo aplikacije, korisnici u Glavnom gradu danas imaju mogućnost ultra brze dostave najčešće konzumiranih namirnica.

Svoje utiske o pogodnostima ove usluge, te šta ona tačno znači za korisnike, otkrio nam je Daniel Alonso, potpredsjednik Glova zadužen za Q-Commerce.

Nedavno je Glovo otvorio svoju prvu Glovo Express prodavnicu i jedinu takve vrste u Crnoj Gori. Kakvi su prvi utisci Glova, da li su se naši sugrađani navikli?

Veoma smo srećni zbog pokretanja Glovo Express-a u Crnoj Gori. Imajući u vidu da će, vremenom, sve veći broj korisnika otkrivati benefite ove usluge, u narednim mjesecima očekujemo veliki rast, kao što je to i bio slučaj na svim tržištima na kojima smo otpočeli sa tako prepoznatljivom i raznovrsnom ponudom i uslugom.

Više puta čujemo od Glova da je Q-commerce budućnost kupovine, zašto? Da li je to posljedica globalne pandemije ili mislite da bi se potreba za istom svakako desila? Kako korona virus polako postaje dio našeg standardnog funkcionisanja, da li će potreba za brzom dostavom nestati?

Pandemija je svakako ubrzala trend koji se već odvijao, i primjećujemo da vraćanje u normalne tokove poslovanja ne utiče negativno na rast tržišta. Veliki broj korisnika je prvi put isprobao Q-commerce zbog ograničenosti kretanja, a ovu uslugu i sada, nakon pandemije, i dalje rado koriste.

Potrošači cijene svoje vrijeme i Q-commerce je evolucija e-kupovine, gdje su brzina i predvidljivost valute. Q-commerce omogućava svima lak pristup bilo čemu u njihovim gradovima i to je njegova posebna čar.

Što su glavni elementi Glovo Q-commerce globalne strategije i kako je implementirate na svim tržištima?

U kontekstu Q-commerce, naš fokus je da u vašem gradu omogućimo brzu dostavu svega što zamislite, odnosno onoga što može značiti „odmah“, u određenom vremenskom terminu, ili podrazumijevati isporuku drugom licu. Naš koncept ima za cilj da odgovori na potrebu prilagođavanja kupovine životima ljudi, a ne obrnuto.

Nastavićemo da budemo fokusirani na ono što smo i do sada radili: da smo One-Stop-Shop, koji u okviru jedne aplikacije sadrži višestruke ponude za namirnice i bilo koje druge proizvode. To su ultra brza pogodnost (dostava 15 -20 minuta), veliki izbor namirnica (ekskluzivni sadržaj sa renomiranim i specijalizovanim lokalnim partnerima, kao što smo nedavno uradili sa Volijem), najpristupačnije zalihe (pružanje pogodnosti po atraktivnim cijenama) i brza maloprodaja (isporučujemo ljekove, igračke, hemiju i kozmetiku, elektroniku, poklone, i drugo).

U mnogim zemljama poput Španije, Italije, Portugala i Poljske, mi smo jedini igrač na tržištu koji nudi širok spektar kategorija poput elektronike, igračaka ili namirnica. Do danas smo isporučili više od 12 miliona porudžbina proizvoda različitih kategorija na globalnom nivou i 2020. godine ostvarili smo stopu rasta od više od 300% u odnosu na prethodnu godinu.

Vizija Glova je da svima omogući lak pristup svemu u svom gradu. Ovo je u isto vrijeme prilika i odgovornost za kompaniju Glovo, ali i njene kupce i partnere. Kako namjeravate da proširite višekategorijski aspekt Glovo ponude, da li je ostalo još nešto da uradite ili ste to, kao kompanija, već savladali?

Nikako! Postoji još mnogo stvari koje možemo da uradimo da bismo nastavili sa inovacijama, a neke od njih već su dio pilot projekata u različitim zemljama. Na primjer, u cilju proširenja svog djelovanja na zdravstvene usluge, upravo smo pokrenuli usluge Telemedicine, nakon naše ponude Kovid-19 kućnog testa koju smo pokrenuli prošle godine.

Još jedan primjer, u oblasti prehrambenih proizvoda radimo na izgradnji rješenja bijele etikete za ključne partnere koristeći trenutne tehnološke mogućnosti: ponuditi partnersko brendirano rješenje po principu „ključ u ruke“ lokalnim liderima na tržištu namirnica, koristeći prednosti njihovog ograničenog digitalnog razvoja, a istovremeno spremnosti da razviju onlajn prodaju. Cilj je razviti najbolja rješenja koja će izdržati 4-5 godina. Tako smo u Crnoj Gori nedavno otpočeli prve saradnje sa festivalima, za koje se karte mogu kupiti preko naše aplikacije, te u skorijoj budućnosti isto planiramo sa pozorištima i bioskopima.

Glovo je brzo prerastao od startapa do globalnog lidera u industriji. Šta mislite da su naučene lekcije i šta budućnost donosi, posebno kada je u pitanju aspekt Q-commerce-a?

Q-commerce je potpuno nova industrija koja je u početnoj fazi. Nema sumnje da će potražnja za ultra brzom isporukom nastaviti da raste i to brzo u narednim godinama. Samo 2021. godine, investitori su uložili 44,6 milijardi dolara u evropske kompanije za dostavu namirnica – skoro duplo više nego što je uloženo u njihove američke konkurente – demonstrirajući rast koji odgovara očekivanoj potražnji.

Mi smo globalni lider u industriji koja cvjeta, ali smo mali u poređenju sa tradicionalnim igračima u trgovini namirnicama i maloprodaji. Moramo da nastavimo da se inoviramo i sarađujemo sa drugim igračima da bismo razvili model brze kupovine i da zadržimo naš početni način razmišljanja, što će i biti ključno za konkurentnost i saradnju u ovoj fascinantnoj, brzo promjenljivoj i novoj industriji.

 

Glovo je jedna od prvih multikategorijalnih aplikacija koja povezuje restorane, apoteke, prehrambene lance i prodavnice široke namjene, uključujući i kategoriju „bilo šta“ koja korisnicima omogućava da naruče što god žele u svom gradu. Kroz saradnju sa preko 500 partnera u našoj zemlji, sa težnjom širenja na sve gradove u Crnoj Gori, misija Glova je da svim stanovnicima grada u kojem posluje učini brzo dostupnim sve ono što taj grad nudi. Glovo je osim u Podgorici, prisutan i u Budvi, Baru, Tivtu, Herceg Novom, Kotoru i Nikšiću, a cilj je prisustvo u svakom kutku Crne Gore.

 

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.