WEF: Pet izazova za Crnu Goru u naredne dvije godine

Dodajte komentar

Pet ključnih izazova u Crnoj Gori naredne dvije godine biće tijesno povezani sa ekonomskom krizom, međunarodnim odnosima i životnom sredinom, navodi Svjetski ekonomski forum (WEF).

To se precizira u nedavno objavljenom 17. izdanju izvještaja o rizicima na globalnom nivou „The Global Risks“ za ovu godinu, gdje su dati i rezultati ankete koju je ta organizacija sprovela. Kako su precizirali, „pitali su više od 12.000 lidera: Kojih pet rizika će predstavljati ključne prijetnje za pojedine zemlje u naredne dvije godine?“, a odgovori su birani među 35 koji su već bili definisani. Dobijeni rezultati rangirani su tako da prvi rizik predstavlja najčešći odgovor anketiranih na ovo pitanje.

Kada je riječ o Crnoj Gori, najveći rizik predstavlja kriza koja se odnosi na zapošljavanje i životni standard. Ona je posljedica „strukturnog pogoršanja mogućnosti“ odnosno standarda radno sposobnog stanovništva. To podrazumijeva: nezaposlenost ili nedovoljnu uposlenost, pad plata, loše ugovore i degradiranje prava radnika.

Na drugom mjestu su lomovi u međunarodnim odnosima, koji nastaju iz „ekonomskog, političkog odnosno tehnološkog rivaliteta među geopolitičkim silama“, a čiji su rezultat prekidi bilateralnih odnosa i rast tenzija.

Produžena stagnacija ekonomije, kao treći izazov za Crnu Goru, u stvari je rast koji je veoma usporen ili na nultom nivou, a nerijetko traje više godina.

Na četvrtom mjestu su problemi digitalne nejednakosti, koji su svakog dana sve izraženiji. To je nejednak pristup digitalnim mrežama i tehnologiji u različitim krajevima zemlje koji su posljedica nejednakih ulaganja, neobučenosti radne snage, nedovoljne kupovne moći, Vladinih ograničenja, te kulturoloških razlika.

U prvih pet izazova je i šteta po životnu sredinu, koju je izazvao čovjek. U njega spadaju gubici ljudskih života, finansijski gubici i šteta po ekosisteme kao posljedica ljudske aktivnosti, te neuspješan suživot sa životinjskim ekosistemima. Rezultat svega toga nam je poznat: propadanje zaštićenih oblasti, industrijski akcidenti, naftne mrlje, kontaminacija radioaktivnim materijalom, trgovina divljim i zaštićenim životnjama…

Izvor: Bankar.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *