Korisnici Apple uređaja sada sami mogu da poprave svoje telefone

Kompanija Apple otvorila je svoju internet prodavnicu za dijelove i samouslužnu popravku mobilnih telefona.

Na ovaj korak kompanija se odlučila nakon što je pokret “Right to repair” izvršio pritisak na američke regulatore da potrošačima omoguće veću kontrolu nad kupljenim proizvodima.

Iz kompanije navode da će podržati oko 200 dijelova i alata za popravku, a neki od najbitnijih su zamjena ekrana, baterije i kamere.

Koji uređaji su obuhvaćeni i koje su cijene?

U programu za sada postoji ograničenje oko uređaja koji se mogu popravljati kod kuće. U saopštenju piše da podrška stiže za iPhone 12, iPhone 13 i iPhone SE treće generacije, kao i za sve uređaje koji u budućnosti budu predstavljeni. Dijelovi i cijene delova su identični onima koji se mogu naći u ovlašćenim Apple servisima.

Novi samouslužni servis je bio najavljen još u decembru, a kasnije ove godine programu će se pridružiti dijelovi i alati za popravku Mac računara. Program je za sada dostupan samo u Sjedinjenim Američki Državama, ali se planira širenje i na ostale delove svijeta, počevši od Evrope. Korisnici će imati i mogućnost iznajmljivanja alata za popravku po ceni od 49 dolara uz besplatnu dostavu.

Apple: “Najsigurniji način za popravku”

Ipak, Apple upozorava da je “posjeta sertifikovanom Appleobom servisu najsigurniji i najpouzdaniji način za popravku”.

Zagovornici prava na popravku su godinama unazad zahtijevali od kompanija da obezbijede širi pristup dijelovima za popravku i priručnicima, kako kupci ne bi bili usmjereni samo na ovlašćene servise.

Izvor: BIZlife

Check Also

TOP 10 najvećih solarnih elektrana na svijetu

Od Kine do Dubaija, donosimo 10 najvećih solarnih farmi na svijetu u odnosu na kapacitet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.