Gasi se Sberbank Europe

Dodajte komentar

Sberbank Europe, ćerka banka ruske Sberbank, neće proglasiti nesolventnost, već će sprovesti gašenje. Prodajom kredita drugim bankama Sberbank Europe, koja je poslovala s austrijskom licencom iz Beča, isplatila je trocifreni milionski iznos Osiguranju depozita Austrija (ESA), kojim su obeštćeni klijenti.

Inače ESA je do sada isplatila više od 900 miliona eura klijentima Sberbanke. U martu je ESA računala da će morati da pokrije depozite u Sberbank Europe u ukupnoj vrijednosti od oko 947 miliona eura.

ESA je morala pokriti prije svega depozite oko 34.800 klijenata iz Njemačke, koji su uplatili novac u onlajn banci Sberbank Direkt. U Austriji ESA je morala pokriti depozite oko 120 klijenata.

Sberbank Europe je 21. aprila održala izvanrednu skupštinu dioničara na kojoj je donesena odluka o rasformiranju i gašenju banke. Tom prilikom je upravi banke naloženo da prodaju imovinu i potraživanja.

Sberbank je, kako saznaje APA, uspjela da proda značajne pakete potraživanja i izvrši isplatu ESA.

Kredite Sberbank Evrope su otkupili prije svega austrijska Bawag banka, Anadi bank, te i Komunalkredit, ali i turska Deniz bank.

Time će do kraja godine biće provedeno redovno gašenje Sberbank Europe.

Sberbank Europe je upao u probleme uslijed sankcija Rusiji, pošto su 1. marta nadležne austrijske vlasti banci zabranile rad.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *