Rusija je izbjegla prvu zamku bankrota, sada su ključna dva događaja u maju

Dodajte komentar

Rusija i dalje izbjegava pad u bankrot, međutm fokus međunarodnog tržišta sada je na nadolazećim isplatama duga po obveznicama.

Kako piše Reuters, Rusija plasiranim obveznicama duguje 40 milijardi dolara, a mogućnost neisplate kamata i glavnica po tim obveznicama u centru je interesovanja svjetskih finansijskih tržišta s obzirom na udar međunarodnih sankcija.

Oružana invazija na Ukrajinu učinila je Rusiju međunarodnim izopštenikom, ponajprije na finansijskim tržištima, što uvelike otežava otplatu inostranih dugova.

Potvrda iz Washingtona

Mogućnost bankrota dramatično se povećala početkom aprila kada je SAD zamrzavanjem dijela deviznih rezervi Rusiji otežao isplatu 650 miliona dolara kamata po obveznicama. Rusko ministarstvo finansija u petak je objavilo uplatu 564,8 milijuna dolara kuponskih kamata na obveznice koje dospijevaju ove godine te dodatnih 84,4 miliona dolara kamata na obveznice koje dospijevaju 2042. godine.

Objava je iznenadila finansijska tržišta koja su istekom razdoblja počeka ove srijede očekivala da će Rusija objaviti nemogućnost otplate dugova u devizama, tačnije dolaru. To bi bio najveći bankrot Rusije po vanjskom dugu u više od vijeka.

S druge strane, dva povjerioca tvrde kako još nisu vidjeli ruski novac na svojim računima, ali je viši neimenovani zvaničnik američke administracije potvrdio Reutersu da je novac uplaćen. Trgovci obveznicama ističu da je cijena te vrste ruskih hartija od vrijednosti gotovo udvostručena, a i smanjila se cijena osiguranja protiv bankrota (CDS), prenosi Poslovni.hr.

Petogodišnji CDS-ovi povezani s ruskim državnim dugom pali su na 64,33 posto, nasuprot 76,4 posto prošloga četvrtka, prema podacima S&P Global Market Intelligencea. Fokus tržišta sada se seli na dva događaja koje dolaze na red u maju.

Zadnje rješenje

Prvi je istek privremenog dopuštenja američkog Ureda za nadzor inostrane imovine (OFAC) kojim su omogućene transakcije između državljana SAD-a i ruskog ministarstva finansija, centrane banke i državnog investicionog fonda.

To odobrenje ističe 25. maja, a američko ministarstvo finansija odbilo je da komentariše hoće li biti produženo. Već dva dana kasnije Rusiji dolazi na red isplata kuponskih kamata na obveznice iz 2016. denominovane u dolaru te eurske obveznice plasirane 2021. godine.

Isplata kamata po eurskim obveznicama može se izvršiti i u rubljima kao zadnjeg rješenja, no dolarska obveznica nema takvu mogućnost. Obveznice na koje je trebalo platiti kamate 4. aprila nisu imale mogućnost plaćanja u ruskoj valuti što je bio ključni argument u tezi da je Rusija pred bankrotom kada je najavila mogućnost isplate u rubljima.

Do kraja godine Rusija mora pronaći dvije milijarde dolara za otplatu dugova. Prije rata u Ukrajini, oko 20 milijardi dolara – približno polovina plasiranih obveznica u stranoj valuti – drže investitori sa sjedištem izvan Rusije. No, Rusija dnevno dobija oko milijardu dolara prodaju gasa, nafte i uglja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *