UN upozorava na 4,5 miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama

Dodajte komentar

Ratni sukob u Ukrajini značajno utiče na mogućnosti Ujedinjenih nacija da hitno dostave potrebne namirnice zemljama širom svijeta. Glavni razlog je blokada velike količine žitarica u ukrajinskim lukama.

“Trenutno se gotovo 4,5 miliona tona žitarica nalazi u ukrajinskim lukama i na brodovima i ne može biti upotrijebljeno”, rekao je za agenciju DPA direktor Svjetskog programa za hranu UN-a (WFP) u Njemačkoj Martin Frik.

Izvoz hrane je otežan jer su zbog ruske invazije nedostupne ukrajinske luke i pomorski putevi.

Ukrajina je do početka rata bila jedan od najvažnijih proizvođača pšenice i veliki proizvođač kukuruza. Mnoge zemlje zavise od jeftine pšenice iz te zemlje.

Žito je takođe ključno za globalnu pomoć u hrani.

“Ukrajinske namirnice su hitno potrebne širom svijeta”, rekao je Frik.

Dodao je da je WFP dosad pružio pomoć u hrani i za oko 2,5 miliona Ukrajinaca – većinu u samoj Ukrajini, kao i za nekoliko stotina hiljada izbjeglica u Moldaviji.

“Hrana mora stići do napaćenih ljudi u Ukrajini, ali i iz tog regina mora doći do svijeta kako bi se spriječila globalna kriza hrane. Za WFP je bitan pristup ljudima i lukama kroz humanitarne koridore kako bi se nastavio izvoz hrane. Glad ne smije biti oružje, rekao je direktor Programa za hranu UN-a.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *