Mijušković: CGES profitirao 16,9 miliona eura u 2021. godini

Dodajte komentar

Profit Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) prošle godine je dostigao 16,9 miliona eura, kazao je predsjednik Odbora direktora te državne kompanije Aleksandar Mijušković.

“Uprkos veoma složenom i izazovnom poslovnom ambijentu, u kojem smo svi radili u vremenu korone i velike energetske krize, moramo da se pohvalimo da smo imali najbolji poslovni rezultat u istoriji CGES-a, odnosno neto dobit od 16,9 miliona eura”, rekao je on.

Podsjetio je da CGES od svog osnivanja stalno posluje sa dobiti. Tako su prošle godine isplatili i dividendu za 2020. godinu, koja je iznosila 7,4 miliona eura. On je rekao da je CGES, osnovan 2009. godine, uvećao svoju imovinu 87 odsto i da su veoma uspješni na svim poljima.

Kada je riječ o investicijama ove i prethodne godine, navodi da je realizovano oko 60 odsto plana. Glavni razlozi zbog kojih ga nisu ispunili, kako navodi, bili su problemi u transportu opreme i velike promjene cijena svih građevinskih materijala.

Ipak, prosječne investicije na godišnjem nivou bile su oko 17 miliona eura.

“Plan za ovu godinu je 40 miliona eura, od čega 15 miliona u infrastrukturu za auto-put”, kazao je Mijušković.

Akcionari CGES-a su italijanska Terna i preduzeće Elektromreža Srbije, a Mijušković navodi da su sa njima u korektnim odnosima, uz najbolju evropsku praksu. Zbog toga je dobar i poslovni rezultat.

Na pitanje koliko je CGES prihodovao po osnovu komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, Mijušković je podsjetio da je to jedan od najvećih projekata kompanije.

“Njegova komercijalna upotreba je počela 2020. godine i do sada smo od kabla ukupno zaradili oko 18,6 miliona eura. Sa dodatnim posrednim troškovima, možemo da kažemo da je prihod bio oko 40 miliona eura”, precizirao je Mijušković.

Ocijenio je da je kabl, osim što je bitan za CGES, veoma važan i za cijeli region.

“Crna Gora je postala regionalni čvor i imamo veliko interesovanje investitora koji se interesuju za ulaganje u proizvodne kapacitete. Što se tiče Crne Gore, dobili smo jaku tačku na crnogorskom primorju, koja sada ima mnogo bolje uslove za snabdijevanje električnom energijom”, rekao je Mijušković.

On je naveo kako na crnogorskom primorju u toku prošle turističke sezone “nijesu imali nijedan ispad, nestanak električne energije ili prekid napajanja”.

Kada je riječ o dešavanjima u Ukrajini, koja su izazvala probleme u energetskom sektoru Evrope i u okruženju, Mijušković prvo podsjeća da je već prošle godine došlo do poremećaja cijena energenata.

“Svakako da to utiče na naše poslovanje, jer je CGES zadužen da kupuje električnu energiju za pokrivanje gubitaka. Morali smo da kupujemo po mnogo većim cijenama nego što to odobrava Regulatorna agencija za energetiku. Da bi se ta situacija na neki način stabilizovala, država bi trebalo da se uključi i ograniči cijene električne energije, kao što je urađeno u mnogim zemljama Evrope”, poručio je Mijušković.

Na pitanje kakve rezultate očekuje u ovoj godini, Mijušković je naveo primjer dobrog prvog kvartala.

“Imali smo dobit od 5,7 miliona eura, što je mnogo bolje nego i rekordnoj godini, tako da nastavljamo sa pozitivnim rezultatima”, zaključio je Mijušković.

Izvor: Mina-business

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *