Kraj ljeta rok da Njemačka prestane s uvozom ruske nafte

Dodajte komentar

Njemačka je smanjila udio u uvozu ruskih energenata na 12 odsto za naftu, osam odsto za ugalj i 35 odsto za prirodni gas, kazao je ministar ekonomije i klime Robert Habek. Kako je precizirao, zemlja napreduje u sticanju nezavisnosti od ruskih fosilnih goriva, a očekuje da će do kraja ljeta višeu neće uvoziti sirovu nafte iz Rusije.

Njemačka je bila pod snažnim pritiskom Ukrajine i drugih evropskih zemalja da zbog ruske agresije smanji uvoz energenata iz Rusije, koja Moskvi donosi milijarde eura.

“Svi koraci koje poduzimamo zahtijevaju ogroman zajednički napor svih aktera, a to znači i troškove koje osjećaju i ekonomija i potrošači. Ali oni su nužni ako više ne želimo da nas Rusija ucjenjuje”, rekao je Habek dok je Evropska unija razmatrala embargo na rusku naftu nakon odluke o zabrani uvoza ruskog uglja od avgusta.

U saopštenju se navodi da je Njemačka relativno brzo uspjela da pređe na uvoz nafte i uglja iz drugih zemalja, što znači da je “do kraja ljeta stvarni kraj nezavisnosti od uvoza ruske sirove nafte”.

Nezavisnost Njemačke od ruskog prirodnog gasa daleko je veći izazov.

Prije ruske agresije na Ukrajinu 24. februara Njemačka je više od polovine uvezenog prirodnog gasa dobijala iz Rusije. Taj udio sada je pao na 35 odsto, dijelom zbog povećane nabavke iz Norveške i Nizozemske, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Kako bi dodatno smanjila uvoz iz Rusije, Njemačka planira da ubrza izgradnju terminala za tečni prirodni gas (LNG) te otvoriti nekoliko plutajućih LNG terminala ove ili sljedeće godine.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *