Hljeb sve skuplji, u Njemačkoj najavljuju rast cijene i do deset eura

Dodajte komentar

Poljoprivrednici u Njemačkoj uveliko strahuju kako će zbog rata u Ukrajini cijene i dalje rasti u svim sektorima, a posebno u sektoru žitarica.

Udruženje poljoprivrednika u Njemačkoj najavilo je kako bi hljeb uskoro mogao da košta i do deset eura, piše Fenix Magazin. Ovakav strah proizlazi iz činjenice da su Rusija i Ukrajina među najvećim proizvođačima pšenice, a zbog rata u Ukrajini cijene su krenule enormno da rastu.

Rast cijena potvrdio je i pekar iz Tirinške Tomas Bode koji je kazao da je morao da ih poveća za 20 odsto. Inače su troškovi proizvodnje viši od troškova sirovina, ali Bode kaže kako je sada potpuno drugačija situacija. Kako je naveo, sada su troškovi sirovina i energenata na istom nivou kao i troškovi proizvodnje. Kako bi svima omogućio da sebi priušte pekarske proizvode, Bode je kupcima omogućio hljeb od prethodnog dana u pola cijene.

Generalni direktor Centralnog udruženja njemačkih pekara Danijel Šnajder smatra kako je Njemačka daleko od toliko visokih cijena.

“Poljoprivrednici proizvode pšenicu, pekari peku hljeb. Ovi drugi su ti koji moraju da izračunaju cijene na osnovu strukture troškova. Ali, još smo daleko od toga da platimo deset eura za kilogram hljeba”, smatra on.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *