Predlažu poreske olakšice da bi studenti zamijenili nedostajuće sezonce

Dodajte komentar

Hrvatskoj ovog ljeta nedostaje između 30.000 i 35.000 sezonskih radnika, što bi moglo da stvori velike probleme, smatra direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić i dodaje kako ne bi bilo iznenađujuće da neki objekti ostanu zatvoreni – što se dogodilo prošle godine.

“HUT je još u septembru prošle godine dao prijedloge i mjere za koje smatramo da bi mogle popraviti situaciju. Niko nije reagovao i sad su se svi toga sjetili nakon što su shvatili da će postati problem”, rekao je Ostojić za Glas Istre.

Istakao je da hrvatski hotelijeri pokušavaju javnosti da predstave kako pitanje radne snage u turizmu ne treba poistovjetiti s uvozom radnika, odnosno radnim dozvolama. Smatra i da u Hrvatskoj postoji određeni domaći radni potencijal koji može biti iskorišten za sezonski rad u turizmu.

“Tu prije svega mislim na studente, od kojih bi mnogi rado odradili sezonu i zaradili nešto za pokrivanje troškova studentskog života. Međutim, u tome ih destimuliše činjenica da njihova godišnja zarada koja premašuje iznos od 15.000 kuna automatski briše poresku olakšicu koju jedan od roditelja ostvaruje na račun njihovog studiranja”, kaže Ostojić.

Neisplativo studentima?

Prema pisanju Glasa Istre, kada student koji je roditelju izdržavani član, pređe zaradu od 15.000 kuna, smatra se da roditelj mora da vrati porez koji mu se tokom godine u to ime nije odbijao od plate. Zato su, tvrdi Ostojić, značajno manji efekti sezonskog prihoda, ali i motiv kod studenata da traže sezonski posa.

“Roditeljima je bolje da imaju olakšice na dohodak, nego da im dijete radi. Ta odredba i ovako nisko postavljena granica snažno destimuliše studente da se tokom ljeta sezonski uključe na tržište rada, zbog čega predlažemo da se cenzus poveća na 30.000 kuna”, kaže direktor HUT-a.

Iz HUT-a takođe pokušavaju da skrenu pažnju na “drugi dohodak”. Oni koji su zaposleni, a imaju volje i vremena da rade i neki dodatni posao, u ovom trenutku to mogu uz ugovor o privremenim i povremenim poslovima za koje je, kaže Ostojić, potrebno platiti velike poreze pa se to jednostavno nikome ne isplati.

Izvor: T portal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *