Crne Gore nema na karti solarnih elektrana u Evropi

Nedavno objavljena karta solarnih elektrana u Evropi ukazuje da Crna Gora uz zemlje regiona, vidno zaostaje za ostalim čak i “hladnijim” evropskim zemljama. Povoljna geografska pozicija i veliki broj sunčanih dana godišnje po čemu je primorski dio Crne gore poznat širom Evrope, do sada očigledno nisu adekvatno iskorišteni.

Kako se može vidjeti na fotografiji, zemlje koje imaju najveći broj solarnih elektrana su Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska i Njemačka. Ne zaostaju ni srednjoevropske zemlje, a i Španija, Francuska, sjeverni i centralni dio Italije i Grčka dobro koriste svoje sunčane potencijale.

Najtamniji dio karte s najmanjom koncentracijom solarnih elektrana bilježe, logično, skandinavske zemlje čija teritorija dio godine provodi u potpunom mraku polarne noći. Nakon njih, najmanje solarnih elektrana je u istočnoevropskim i balkanskim zemljama. Među njima je i Crna Gora koja bi morala što prije da se ugleda na spomenute mediteranske zemlje.

Izvor: Lidermedia.hr

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.