Podaci Uprave prihoda i carina: Koncesionari duguju 27 miliona eura

Dodajte komentar

Dug aktivnih poreskih obveznika po osnovu koncesionih naknada iznosi 19,22 miliona eura, dok ukupni dug koji uključuje i obveznike kojima je prestala registracija kao i one koji su korisnici budzeta iznosi 27 miliona eura, kazali su “Danu” iz Uprave prihoda i carina (UPC). Ovi podaci su sa presjekom na 19. april.

– Najveći dug je po osnovu koncesione naknade za korišćenje šuma i iznosi 7.718.315 eura. Po osnovu korišćenja mineralnih sirovina dug iznosi 2.282.336 eura, naknada za upravljanje lukama 1.421.341 eura, zaštita voda od zagađivanja 48.422 eura, dok je dug po osnovu igara na sreću 845.857 eura – precizirali su iz Uprave prihoda koja je nedavno dobila novog direktora.

Iz Uprave su istakli da je dug za koncesije u odnosu na kraj prošle godine uvećan.

– Dug na 31.12.2021. godine kod aktivnih poreskih obveznika iznosio je 18.410.057 eura a na 19.4.2022.godine 19.228.133 eura. Dug koji uključuje i obveznike kojima je prestala registracija kao i one koji su korisnici budzeta na 31.12.2021. godine iznosi 25.981.512 eura, a na 20.4.2022.godine iznosi 27.060.663 eura – precizirali su iz UPC.

Naveli su da je u prošloj godini od koncesionih naknada naplaćeno 32,776 miliona eura, dok je za nepuna četiri mjeseca ove godine naplaćeno 10.701.835 eura, piše Dan.

– U prošloj godini najviše su uplatili koncesionari od igara na sreću: DOO Vezuv Podgorica, DOO Sporting grup Budva, DOO Čibri Podgorica, DOO MNA Gaming Podgorica, DOO Lob kompani Podgorica. Po osnovu mineralnih sirovina AD Rudnik uglja Pljevlja. Po osnovu korišćenja šuma DOO Jasen Pljevlja. U periodu od 1.1.2022. godine do 19.4.2022. godine, najviše su uplatili koncesionari od igara na sreću, koji su i u prethodnoj godini najviše uplatili – istakli su iz UPC.

Novi direktor UPC biće Rade Milošević kojeg je pretposlednjeg dana mandata izabrala vlada Zdravka Krivokapića. On će biti izabran na mandat od pet godina. Milošević je državni sekretar MUP-a i funkcioner URA.

Uprava prihoda i carina je nastala spajanjem Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za igre na sreću. Tada je prestao mandat dugogodišnjim direktorima tri uprave Miomiru M. MugošiVladanu Jokoviću i Mileni Baptisti Savović. Na čelo Uprave prihoda tada je imenovan Aleksandar Damjanović kao vršilac dužnosti. Iako je za šest mjeseci imao zapažene rezultate nije dobio pun mandat, već je na njegovo mjesto došla Milena Petričević. Ni njoj nije produžen mandat, već naprotiv, tražena joj je ostavka iz razloga što nije postupila po zahtjevu Džek pota, zbog čega je to društvo preko Privrednog suda izvojevalo produženje koncesije bez plaćanja dva miliona eura.

Sad već bivši ministar finansija Milojko Spajić je zbog toga tražio ostavku Petričević, ali kada je nije dala, raspisan je konkurs za direktora. Na konkurs se javilo devet kandidata, najbolje rangirani su bili Milošević i Jelena Đukić. Spajić je u utorak Kadrovskoj komisiji predložio da izaberu Đukić, dok je dan kasnije promijenio odluku i predložio Miloševića. Mediji su prenijeli da je to uradio po dogovoru sa premijerom Dritanom Abazovićem. Spajić nije obrazložio promjenu odluke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *