OTP banka prijavila SDT-u bivšeg glavnog direktora CKB Pala Kovača

Dodajte komentar

OTP banka podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv bivšeg glavnog izvršnog direktora CKB Pala Kovača, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju u dijelu nevršenja svoje dužnosti. Usljed toga banka je pretpjela značajnu finansijsku štetu, potvrđeno je Pobjedi u CKB-u.

Kovač je u septembru prošle godine razriješen dužnosti izvršnog direktora najveće banke u Crnoj Gori i prvi je član bivšeg top menadžmenta pozvan na odgovornost zbog nedavno otkrivenih pronevjera u CKB-u

CKB je od februara ove godine kroz internu kontrolu poslovanja otkrila zloupotrebe položaja dijela zaposlenih koje su rezultirale finansijskom štetom po banku i klijente. Pronevjere su otkrivene u filijalama u Baru i Podgorici, a najviše pažnje javnosti izazvala je informacija da je sa računa oko 200 klijenata CKB-a, korisnika privatnog bankarstva, skinuto 14 miliona eura. Zbog tog slučaja banka je u februaru podnijela krivične prijave protiv dvoje zaposlenih za koje se sumnja da su u dužem periodu, zloupotrebom službenog položaja, oštetili 200 klijenata. Slučaj milionske pljačke zadužio je tužilac Saša Čađenović.

– Sve vrijeme, intenzivno sarađujemo sa nadležnim državnim organima u cilju što efikasnijeg rješavanja pokrenutih postupaka i nastavljamo sprovođenje interne kontrole poslovanja. Posebno želimo naglasiti da će sva lica za koja se utvrdi postojanje osnova sumnje da su izvršila krivično djelo, biti procesuirana pred nadležnim državnim organima, bez obzira na njihov status ili poziciju u banci – kazali su Pobjedi u CKB-u.

U banci su naglasili da im je, osim saradnje sa nadležnim državnim organima, prioritet zaštita interesa klijenata.

– Kako smo ranije istakli, svaka utvrđena šteta pričinjena klijentima biće u potpunosti nadoknađena. CKB predano sprovodi proces vraćanja sredstava klijentima i on će uskoro biti uspješno okončan – poručili su iz CKB-a.

Kovač je, kao iskusni bankar OTP grupe, došao na čelo CKB banke u aprilu 2017. godine. Tokom njegovog mandata došlo je do akvizicije Podgoričke banke. Kovač je smijenjen sa dužnosti u seprembru prošle godine, a od 1. oktobra njegovo mjesto je preuzeo još jedan Mađar Tamaš Kamaraši, a iz banke su tada saopštili da će im u fokusu biti jačanje odnosa sa klijentima.

Nakon što je izašao iz CKB-a Kovač je posao našao u državnom Montenegro works-u, firmi čije je osnivanje pokrenuo bivši ministar finansija Milojko Spajić, sa namjerom da kontroliše poslovanje svih državnih preduzeća i objedini ih u holding. Kovač je član borda direktora Montenegro works-a, a Pobjedi je nakon imenovanja kazao da je odluku o odlasku iz CKB donio u dogovoru sa OTP grupom.

– Nakon uspješno završene reorganizacije CKB i pripajanja Podgoričke banke, odlučili smo zajedno sa OTP grupom da buduće poslove CKB vodi mlađi menadžer. I ja lično sam postavio nove ciljeve, oblasti i zadatke u kojima mogu da postignem značajne rezultate – rekao je tada Kovač.

Prije dolaska u CKB, Kovač je 18 godina pokrivao razne pozicije u mađarskoj OTP grupi. Agenciji za sprečavanje konflikta interesa u martu je prijavio da ima 917.000 eura ušteđevine.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *