Opština Budva traži svoj dio, država i “Budvanska rivijera” ne daju

Dodajte komentar

Država Crna Gora i Hotelska grupa Budvanska rivijera osporile su pravo Opštini Budva da, kao umješač, bude u postupku na strani budvanskog Nevladinog udruženje “Građanska akcija” koje je podnijelo tužbu Privrednom sudu za utvrđivanje ništavnosti Sporazuma o prenosu akcija sa HTP “Budvanske rivijere” na Vladu od 15. maja 1997. godine, čime je lokalnoj upravi nepravedno oduzeta imovina vrijedna stotinu miliona eura.

Privredni sud je donio rješenje, u koje su “Vijesti” imale uvid, kojim je odbijen zahtjev opštinskog Sekretarijata za zaštitu imovine da bude dio sudskog postupka.

Predsjednik “Građanske akcije” Božidar Vujičić je podnio tužbu osporavajući sporazum, jer je, kako je navedeno, zaključen suprotno članu 2 stav 1 tačka 20 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

”S obzirom na to da je državnu imovinu, u iznosu od oko 160 miliona njemačkih maraka, u Budvansku rivijeru uložila Opština Budva, odnosno građani opštine, plaćanjem u budžet opštine poreza, doprinosa, taksi, naknada, ustupanjem opštinske zemlje, sredstava od samodoprinosa i dr, akcije koje su predstavljale državni kapital u Budvanskoj rivijeri morale su biti prenijete na Opštinu, a ne na Vladu Crne Gore, jer Vlada nije ulagala državnu imovinu kojom raspolaže u Budvansku rivijeru”, naveo je u tužbi Vujičić.

Sekretarijat za zaštitu imovine je prihvatio da bude umješač na strani tužioca, te zatražila od Privrednog suda spise predmeta, jer će se nakon uvida odlučiti na koji način će nastaviti sudski proces.

”Sud nalazi da Opština Budva nije dokazala postojanje pravnog interesa za miješanje u ovu parnicu, već da samo ima ekonomski interes, a koji svakako ne daje pravo na učešće trećeg lica u parnici u svojstvu umješača, kako je to propisano imperativnim zakonskim normama”, navodi se u rješenju Privrednog suda.

”Vijestima” je rečeno u opštinskom Sekretarijatu za zaštitu imovine da su podnijeli žalbu na sudsko rješenje, smatrajući da će ono biti poništeno, te da će lokalnoj upravi biti dozvoljeno da budu u parničnom postupku.

Vujičić je ranije “Vijestima” predočio svoju tužbu u kojoj je naveo da je u u razvoj tadašnje HTP Budvanska rivijera, na osnovu odluka SO Budva, Opština uložila državni kapital, zemljište, komunalije, takse, sredstva od samodoprinosa i dr. u iznosu oko 100 miliona eura, što je definisano i ugovorom potpisanim od tadašnjeg direktora Budvanske rivijere i predsjednika opštine Budva, kao i zapisnikom Narodne banke Jugoslavije.

Na osnovu tada važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi, kako je pojasnio, lokalna samouprava je imala pravo da raspolaže, koristi i vrši svojinska ovlašćenja nad dobrima u opštoj upotrebi i prirodnim bogastvima na svom području.

”Sporazumom o prenosu akcija HTP Budvanske rivijere na Vladu Crne Gore, akcije koje su predstavljale državni kapital koji je u preduzeće uložila opština Budva, prenesene su suprotno zakonu na Vladu Crne Gore”, rekao je Vujičić.

Kazao je da su iz budžeta Opštine, na osnovu skupštinskih odluka uplaćivana novčana sredstva, ustupano građevinsko zemljište, državna imovina, u HTP Budvansku rivijeru, da bi Sporazumom o prenosu akcija ta državna imovina, kojom pravo raspolaganja i korišćenja ima opština Budva, bila prenijeta na Vladu Crne Gore.

”Vlada je najveći broj hotela rasprodala, novi vlasnici su nerijetko ogradili hotele i javne staze uknjižili kao interne staze tako da su građani Budve izdvajali poreze takse i dr. u budžet opštine da bi na kraju postupkom Vlade Crne Gore izgubili javne puteve. Poništenjem sporazuma o prenosu akcija i prenosom akcija Budvanske rivijere sa Vlade na opštinu Budva, opština lagano izmirila sve obaveze prema Vladi Crne Gore i ostalo bi joj još dovoljno akcija za unapređuje i organizovanje uslova života lokalnom stanovništvu i turistima”, zaključio je Vujičić.

U proteklih dvije i po decenije gotovo deset hotela, Hotelskoj grupi Budvanska rivijera preostalo je pet hotela – “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva” Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije dvije godine izuzet grad hotel “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “Sveti Stefan hoteli” AD.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *