Rusija od početka rata zaradila 63 milijarde eura od izvoza fosilnih goriva

Dodajte komentar

Od početka rata u Ukrajini prihodi Rusije od izvoza fosilnih goriva procijenjeni su na 63 milijarde eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Zemlje članice Evropske unije, Kina i druge zemlje u posljednja više od dva mjeseca platile su Rusiji oko 63 milijarde eura za fosilna goriva, pokazuju novi podaci organizacije Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Prema detaljnom praćenju ruskih isporuka nafte, gasa i uglja, kombinacija kontinuiranog uvoza nafte i gasa i visokih cijena goriva rezultirala je da ruski prihodi budu značajno veći u odnosu na prethodne godine.

Njemačka je, sa iznosom od 9,1 milijardi dolara, bila najveći kupac ruske nafte i plina tokom prva dva mjeseca od početka rata u Ukrajini, dok je Italija platila 6,9 milijardi eura.

Zbog toga se Njemačka našla na udaru kritika ekoloških aktivista. Kira Vanke, šefice Centra za klimu i vanjsku politiku pri njemačkom Vijeću za vanjske odnose, koja je rekla da je “neprihvatljivo da Njemačka nastavlja sa visokim uvozom fosilnih goriva iz zemlje koja je očigledno i više puta prekršila međunarodno pravo.”

Kina je ostvarila uvoz od ukupno 6,7 milijardi eura, a slijede Holandija sa 5,6 milijardi eura, Turkiye sa 4,1 milijardu eura i Francuska sa 3,8 milijardi eura.

Evropska unija je odgovorna za 71 posto ukupnog prihoda Rusije od nafte, gasa i uglja, plativši oko 44 milijarde eura za ove energente od početka rata u Ukrajini.

Prema riječima Laure Myllyvirti, vodeće analitičarke u CREA-i, izvoz fosilnih goriva je ključni faktor koji omogućava opstnak režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Nastavak uvoza energenata najveći je jaz u sankcijama uvedenim Rusiji. Svi koji kupuju ova fosilna goriva saučesnici su u užasnim kršenjima međunarodnog prava koje sprovodi ruska vojska. Pozivamo sve vlade i korporativne kupce ruskih fosilnih goriva da prekinu kupovinu”, dodala je ona.

Anna Ackermann, stručnjakinja za klimatsku i energetsku politiku i osnivačica ukrajinske nevladine organizacije Centar za ekološke inicijative Ecoaction izjavila je da je rat Rusije protiv Ukrajine u velikoj mjeri “finansiran agresorskim izvozom uglja, nafte i plina.”

“Ti isti resursi su glavni uzrok još jedne globalne opasnosti – klimatskih promjena. Ovo je istorijski trenutak”, rekla je Ackermann, zaključivši kako globalna zajednica ima priliku vidjeti da fosilna goriva ujedno stvaraju rat i klimatska razaranja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *