Da li je prijevremena otplata stambenog kredita uvijek dobra ideja?

Dodajte komentar

Otplaćujete stambeni kredit i takav vam je plan i za narednih dvadesetak godina. Kada ste ulazili u priču o tome, bili ste svjesni da vas čeka period neizvjesnosti, ali nedavno su se stvari promijenile nabolje. Dobili ste veću sumu novca u nasljedstvo, prodali porodičnu nekretninu ili automobil ili vam je isplaćena otpremnina. Ukratko, u vašim rukama je veći iznos novca kojim možete slobodno da raspolažete.

Koliko god ispunjavanje sopstvenih želja djeluje primamljivo, kako vam zvuči živjeti život bez dugovanja?

Razmišljate da li je isplativije investirati ili posegnuti za oročenom štednjom? Prijevremeno otplatiti kredit djeluje vam podjednako mudro. A onda shvatate da ste zaslužili da se malo počastite. Imate još dana godišnjeg odmora od prošle godine, pa jedno putovanje uz kupovinu stvari koje se već dugo nalaze na vašoj listi želja ne bi škodilo. Šta uraditi a ne zažaliti prije ili kasnije?

Savjet je uvijek isti – odluku ne donosite brzopleto, već razmotrite sve opcije. Koliko god ispunjavanje sopstvenih želja djeluje primamljivo, kako vam zvuči živjeti život bez dugovanja? Nema sumnje da o tome razmišljate, ali i ovdje postoji nekoliko caka.

Kada se prijevremena otplata stambenog kredita najviše isplati?

Ako ne planirate investiranje ili štednju, a jutro, koje je pametnije od noći, donijelo je sa sobom zaključak da možete i bez šopinga, prijevremena otplata kredita može biti dobro rješenje. Ipak, kao i za mnoge stvari u životu, važno je naći pravi trenutak. Evo i zbog čega.

Vratite se nakratko u vrijeme kada ste razmišljali o podizanju stambenog kredita. Još tada ste shvatili da razmjera glavnice i kamate, od kojih se sastoji mjesečna obaveza – anuitet, nije ista tokom cijelog perioda otplate kredita. Na početku je veći udio kamate u anuitetu, da bi se u kasnijoj fazi otplate taj odnos promijenio u koristglavnice koji se otplaćuje mjesečno.

Kada imate to u vidu, odgovor se nameće sam: mnogo je bolje zatvoriti kredit u što ranijoj fazi otplate. Na ovaj način ćete platiti manji iznos kamate, a samim tim će i ukupni troškovi kredita biti manji.

Može li se samo dio stambenog kredita otplatiti prijevremeno?

Naravno, i tada govorimo o djelimičnoj prijevremenoj otplati kredita. Kao i u slučaju prethodno opisane potpune prijevremene otplate kredita, i djelimičnu možete izvršiti u svakom trenutku. Dovoljno je samo da banci uputite zahtjev za to, a poželjno je da se prije svega konsultujete sa svojim savjetnikom za kredite.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ako zatvorite kredit u što ranijoj fazi otplate, platićete manji iznos kamate, a samim tim će i ukupni troškovi kredita biti manji[/box]

Ako odaberete djelimičnu otplatu stambenog kredita, biraćete između dva scenarija:

  1. mjesečni anuitet ostaje isti, a period otplate se skraćuje
  2. mjesečna anuitet se smanjuje, a period otplate se ne mijenja.

U prvom slučaju ćete kredit ranije otplatiti. U drugom će vaša mjesečni anuitet biti manji, zbog čega ćete imati više sredstava za ličnu potrošnju nego prije. Ako vas to vrati ideji o šopingu, ne zaboravite da je više nego poželjno izbjegavati ishitrene odluke o kupovini. Sveznalica savjetuje da prije svake kupovine odgovorite sebi na pitanje da li ćete i koliko često zaista koristiti to što ste naumili da nabavite. Onda će vam se sve samo kazati. 🙂

Šta ako prijevremena otplata kredita nije rješenje za vas?

Kako bi se smanjila neizvjesnost koju smo pominjali na početku, važno je voditi računa o ličnim finansijama. Ne zaboravite da je i najmanja ušteda važna, čak i ona koju ostvarujete ako na vrijeme plaćate račune umjesto da puštate da vam se nakupe do mjere da dođe do isključenja usluge i dodatnih troškova.

Pratite potrošnju putem mBanking aplikacije na vašem pametnom telefonu kako biste uvijek znali koliko novca vam je na raspolaganju i imali uvid u to na šta sve trošite novac.

Potrudite se da račune platite čim primite platu ili penziju, kao i da tada pokrijete sve rashode planirane za narednih mjesec dana. Naravno, nepredviđenih troškova će uvijek biti, a za to će vam svaka ušteda biti dragocjena. Imajući to u vidu, i redovno praćenje akcija i raspitivanje za programe lojalnosti u objektima u kojima često trgujete dugoročno se može isplatiti.

Ne zaboravite da pratite potrošnju putem mBanking aplikacije na vašem pametnom telefonu. Tako ćete uvijek znati koliko novca vam je na raspolaganju i imaćete uvid u to na šta sve trošite novac. Na ovaj način u svakom trenutku možete obavljati i plaćanja, i to uz niže provizije nego na šalteru banke. Korist je višestruka, a ako tek ugovarate uslugu, prva tri mjeseca bićete oslobođeni plaćanja mjesečne naknade.

Osim ove, naša Sveznalica je pripremila i druge pogodnosti koje možete ostvariti u Erste banci. Na vama je da ih otkrijete na našem veb-sajtu, da kontaktirate sa nama ili nas posjetite u vama najbližoj filijali. Očekujemo vas. 🙂

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *