Zbog sukoba u Ukrajini život najskuplji u posljednjih 50 godina

Dodajte komentar

Rat u Ukrajini izazvaće, sasvim izvjesno, najveći cjenovni šok i poremećaj u snabdijevanju namirinicama i robom u posljednjih 50 godina. U prognozi Svjetske banke navodi se da će poremećaj izazvan sukobom doprinijeti ogromnom rastu cijena robe u rasponu od prirodnog gasa do pšenice i pamuka, a sve to već ima veoma velike ekonomske i humanitarne efekte.

Koautor izvještaja Piter Nejgl rekao je za Bi-Bi-Si da “domaćinstva širom svijeta osjećaju krizu i nagli porast troškova života”.

– Najsiromašnija domaćinstva su posebno ugrožena, jer troše veći dio prihoda na hranu i energiju – naveo je ekonomista Svjetske banke.

Cijena gasa padaće 2024. godine

Najveći rast biće zapravo cijena prirodnog gasa u Evropi koja bi trebalo da bude više nego duplo veća. Predviđa se da će cijene padati slijedeće i 2024. godine, ali će i tada ostati 15% više nego prošle godine. Slično tome, očekuje se da će i cijene nafte ostati povišene do 2024. sa barelom referentne mere, naftom brentom, za koju se predviđa da će ove godine u prosjeku iznositi 100 USD. Inače, Rusija proizvodi 11% svjetske nafte što je treći najveći udio, ali se u izvještaju kaže da se “očekuje da će poremećaji koji su rezultat rata imati trajne negativne posljedice” jer sankcije znače da strane kompanije napuštaju i da je pristup tehnologiji smanjen.

Rekordne cijene pšenice

Indeks cijena hrane UN već pokazuje da su one na najvišem nivou otkako su počeli da se registruju prije 60 godina. Tako se predviđa da će pšenica porasti za 42,7% i dostići nove rekordne vrijednosti u dolarima. Ostala značajna povećanja biće 33,3% za ječam, 20% za soju i 29,8% za sve vrste ulja.

– Pšenica je jedan od poljoprivrednih izvoznih proizvoda koje je najteže zamijeniti – navodi se u izvještaju Banke Amerike i ističe da će loši vremenski uslovi u Sjevernoj Americi i Kini vjerovatno pogoršati uticaj smanjenja ukrajinskih zaliha što će se nastaviti jer je rat poremetio proljećnu sadnju.

Takođe, isporuke žitarica i uljarica iz Ukrajine pale su za više od 80% zbog borbi.

Cijene neće padati

Piter Negl iz Svjetske banke kaže da rastu cijene hrane izazivaju “već velike ekonomske i humanitarne efekte”, kao i da neće uskoro padati.

Što se tiče robe u cjelini, izveštaj Svjetske banke navodi:

– Iako se generalno očekuje da će cijene dostići vrhunac 2022. godine, one će ostati mnogo više nego što se ranije predviđalo. Tržište zaista mnogo zavisi od trajanja rata u Ukrajini i poremećaja koji on izaziva u lancima snabdijevanja – navodi se iz Svjetske banke.

Izvor: Politika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *