Niže cijene čekaju novu vladu?

Dodajte komentar

Skupština najvjerovatnije neće ni danas glasati o izmjenama zakona o akcizama i porezu na dodatnu vrijednost i o predlogu zakona o privremenom ograničenju cijena, koji bi trebalo da smanje cijene goriva i osnovnih životnih namirnica zbog proceduralnih razloga.

Nova skupštinska većina i buduća vlada, žele da usvoje te iste ili malo korigovane predloge, ali će to možda biti urađeno sjutra ili vjerovatnije – nakon prvomajskih praznika. Međutim, kako je potrebno na ove zakone pripremiti određena podzakonska akta i sprovesti tehničke procedure, niže cijene je moguće očekivati tek za 20-ak dana.

Cijene goriva sada su više za 50 do 60 odsto nego prije godinu, ulje je skuplje za oko 120 odsto, a brašno za 70 do 80 odsto.

Nova Vlada ponovo usvaja iste predloge?

Prva tačka dnevnog reda današnje Skupštine je izbor njenog predsjednika, druga izbor nove vlade, a zatim slijede ova tri zakona koji su predlozi sadašnje Vlade. Međutim, pravilnici o radu Skupštine predviđaju da se predlozi Vlade, nakon isteka njenog mandata, koji u ovom slučaju prestaje izborom nove, moraju povući iz procedure i arhivirati.

Drugi način bio bi da se prvo glasa o zakonima, ali bi ih u Skupštini morali obrazlagati ministri iz sadašnjeg saziva Vlade, koji bi nakon toga bili smijenjeni, što je odbačeno kao mogućnost od nove većini. Varijanta da se danas raspravlja o istim zakonima, ali da ih formalno predlože poslanici, takođe nije prihvatljiva jer prethodno moraju proći skupštinske odbore.

Opozicione Socijaldemokrate su prije dva dana predložili Skupštini, skoro istovjetne ove zakone kao i u Vladinoj verziji, uz obrazloženje da se o njima može raspravljati danas jer formalno nisu predlozi Vlade koja bi u trenutku glasanja bila bivša.

Prema informacijama “Vijesti”, najvjerovatnije je da će Vlada nakon izbora, bilo to danas ili sjutra, na prvoj sjednici ponovo usvojiti iste ili slične zakone, koje bi poslala Skupštini na razmatranje po hitnom postupku.

Akciza na gorivo niža 40 ili 50 odsto

Sadašnji vladin predlog izmjena zakona o akcizama, koji u skupštini čeka od sredine marta, predviđa njihovo snižavanje za 40 odsto, dok je SD u svom predlogu procenat smanjenja akciza povećao sa 25 odsto koliko su tražili u februaru, na 50 odsto koliko predlažu od prije dva dana.

Smanjenje akciza za 40 odsto značilo bi niže cijene dizela za 22 centa a benzina za 27 centi, dok bi smanjenje akciza za 50 odsto uticalo na nižu cijenu dizela za oko 27 centi a benzina za 33 centa.

S obzirom na mjesečnu potrošnju od 26 do 27 miliona litara goriva, ovo smanjenje akciza značilo bi niži prihod za državu od 6 do 7,5 miliona eura svakog mjeseca u kojima bi se ova mjera primjenjivala. Što bi bio značajan udarac na budžet.

Sadašnjim predlogom izmjena zakona o akcizama usklađuju se i akcize za bezdimne duvanske proizvode, za nepjenušava fermentisana pića (somersbi, bambus, gemišt,…), plastike za jednokratnu upotrebu, a definiše i način povraćaja akciza.

Poslanici su ranije na odboru jednoglasno podržali dio koji se odnosi na mogućnost smanjivanja akciza na gorivo, dok su imali rezervi prema dijelu drugih tačaka iz ovog predloga kojeg je pripremilo sadašnje Ministarstvo finansija. Pitanje je da li će nova vlada podržati ove ostale izmjene zakona, ili će ih zasada ostaviti po strani dok ih detaljnije ne analizira, a prioritet dati nespornoj potrebi hitnog smanjenja akciza na gorivo.

Ulje jeftinije za 15 a brašno za 5 centi?

U sadašnjem predlogu izmjena zakona o PDV-u predviđa se smanjenje stope ovog poreza na brašno i jestivo suncokretovo ulje sa sadašnjih sedam na nula odsto. S obzirom na sadašnje cijene ovih namirnica, litar ulja bi time bilo jeftiniji za oko 15 centi a kilogram brašna za četiri do pet centi.

S obzirom na mjesečnu potrošnju od oko šest hiljada tona brašna, navedenu u nedavno usvojenom planu interventnih nabavki, državni budžet bi ovom mjerom bio uskraćen za oko 300.000 eura. Mjesečna potreba za jestivim uljem iznosi oko 500.000 litara, pa bi ovim smanjenjem budžet bio uskraćen za oko 75.000 eura.

Predlog predviđa i smanjenje poreske stope za so sa sadašnjih 21 na 7 odsto. S obzirom na mjesečnu potrošnju od oko 250 tona za stanovništvo i fabrike mesoprerade, ova mjera bi smanjila državni budžet za oko 200.000 eura.

Predlogom zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, Skupština daje u nadležnost Vladi da u situacijama poremećaja na tržištu, može svojim odlukama snižavati cijene osnovnih proizvoda, ali je za njegovu primjenu potrebno usvojiti dosta podzakonskih akata.

U ovim sadašnjim predlozima nema predloga o smanjenju stope PDV-a na hljeb što je predlagao odbor Privredne komore, kao ni smanjenju poreza na žitarice i stočno brašno, što je predlagao dio poljoprivrednika i predstavnika mlinske industrije. Jer ako bi se PDV na brašno smanjio na nula odsto, a ostao na žitarice od 21 odsto, to bi onomogućilo tržišni rad domaće mlinske i industrije stočne hrane.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *