Mercedes predstavio T klasu (foto, video)

Dodajte komentar

Njemački proizvođač ponudio je kupcima još jedan porodični minivan baziran na mehaničkoj osnovi Renaulta Kangoo. Dizajnerski gotovo identičan sa novim Citanom koji je debitovao 2021. u putničkoj i teretnoj verziji, Mercedes T klase donosi više udobnosti i premijum osjećaja u segment malih porodičnih kombi vozila.

Stliske razlike između dva modela su praktično neprimjetne, a iste su i dimenzije spoljašnjosti. Dužina T klase iznosi 4.498 mm, širina 1.859 mm, a visina 1.811 mm. Međuosovinsko rastojanje je 2.716 mm.

Automobil nudi dovoljno prostora za udoban smještaj 5 odraslih putnika, a Mercedes T klase se, osim ogromnim prtljažnikom, može pohvaliti i niskim pragom za utovar stvari od svega 561 mm.

Inače, minimalni kapacitet prtljažnog prostora je 520 l, a maksimalni – 2127 l. Zapravo, maksimalna vrijednost je 2390 l, ako kupac odabere opcionu mrežu za obezbjeđenje prtljaga. Proizvođač navodi da će u drugom redu sjedišta moći da se instaliraju tri dječja sjedišta.

Ako to nekome i dalje nije dovoljno, uskoro će debitovati i verzija sa produženim međuosovinskim rastojanjem i opcijom sa 7 sjedišta.

Što se tiče pogona, u ponudi su dva motora – dizelaš i benzinac, svaki dostupan u dvije opcije snage.

Dizel ima 1.5 litara zapremine i 95 KS (verzija T160 d) ili 116 KS (T180 d). Obe opcije mogu se kombinovati sa manuelnim 6-stepenim ili automatskim mjenjačem, a snažnija varijanta ima funkciju koja vam omogućava da na trenutak povećate snagu (recimo, prilikom preticanja) do 121 KS.

Ubrzanje do stotke nije impresivno i traje 15,1 s (T160 d), odnosno 13,2 s (T180 d).

Benzinski motori su 1.33-litarski, sa 102 KS (T160) ili 131 KS (T180) – jači se može naručiti i sa automatskim mjenjačem, dok se prvi može dobiti isključivo sa manuelcem.

Do stotke ubrzavaju za 14,7 s (T160), odnosno 11,6 s (T180).

Radi lakšeg pristupa zadnjim sjedištima, T klasa je opremljena kliznim vratima, dok će viši nivoi opreme imati i električne zadnje prozore.

U bazičnoj varijanti opreme između ostalog možemo pronaći presvlake od tkanine, naslon za ruke presvučen takođe tkaninom, beskontaktno otključavanje, LED unutrašnje osvjetljenje, električnu parkirnu kočnicu, senzor za farove i kišu, klima-uređaj (ali ne i dvozonski), pomoć pri kočenju, detekciju vozila u mrtvom uglu, pomoć za praćenje ograničenja brzine, čelične felne od 16 inča sa ratkapnama, MBUX multimedijalni sistem, dok je kožni volan dostupan uz doplatu.

Nešto opremljenija je verzija Style, koja uključuje presvlake od eko kože, ukrasne elemente u unutrašnjosti, naslon za ruke presvučen kožom, hromirane ventilacione otvore, aluminijumske felne i ambijentalno osvjetljenje.

Bogato opremljena verzija Progressive podrazumeva veće alu felne, ambijentalno osvjetljenje u boji, klima-uređaj Thermotronic, parkirni paket sa kamerom za vožnju unazad, LED High Performance prednja svijetla, bežično punjenje smartfona, grejanje prednjih sjedišta, volana i vetrobranskog stakla, električne sklopive retrovizore, zatamnjenje unutrašnjeg retrovizora, navigacijski paket, prilagodljivi tempomat…

Mercedes je najavio da će u budućnosti biti dostupna i potpuno električna verzija (EQT).

Kada je riječ o cijeni, ona svakako neće obradovati potencijalne kupce. Mercedes T klase startuje po cijeni koja je tek nešto niža od 30.000 eura, koliko treba izdvojiti za bazični benzinac T160 sa 102 konjske snage.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *