Konkurs za električna vozila do 31. oktobra: Subvencije do 5.000 eura

Državno preduzeće Eko-fond raspisalo je danas dva javna konkursa za kupovinu električnih i hibridnih vozila koja su namijenjena javnom sektoru, odnosno građanima, privrednicima i preduzetnicima.

Poziv će trajati do 31. oktobra ove godine ili dok se novac namijenjenog za ova dva poziva ne potroši. Po konkursu je namijenjeno 100 hiljada eura.

Subvencije po vozilu su do 5.000 za električna i do 2.500 eura za “plug-in” i “full hybrid” vozila, dok je maksimalni iznos subvencije za kategoriju L vozila (mopedi i motocikli) 20 odsto prihvatljivih troškova, odnosno do 1.500 eura.

Javni sektor i kompanije po korisniku mogu dobiti subvencije za najviše dva vozila, a fizička lica za jedno.

Iz Eko-fonda su “Vijestima” kazali da je novina u odnosu na prethodne godine što je po prvi put raspisan konkurs za javni sektor, pored konkursa koji se odnosi na subvenciju građanima i privredi.

Kako se navodi u pozivu osnovni kriterijumi pri odabiru prijava biće uslov nabavke vozila sa smanjenim emisijama CO2 u cilju povećanja energetske efikasnosti gradskog saobraćaja uz istovremeno smanjenje emisija štetnih materija u vazduhu i doprinosa zaštite životne sredine, kao i ispunjenosti formalno-pravnih uslova.

Dokumentacija se dostavlja preporučenom poštom ili lično na adresu Eko-fonda.

Eko-fond će korisniku koji je ostvario pravo na dodjelu subvencije istu uplatiti nakon kupovine i prve registracije vozila, a korisnik subvencije će biti u obavezi da zadrži u vlasništvo i korišćenje subvencionisanog vozila.

Zainteresovanost građana za električna vozila je prema podacima Monstata porasla, jer je broj njihovih korisnka na kraju prošle godine iznosio 323, što je povećanje od čak 122 automobila u odnosu na godinu ranije, dok ih je na kraju 2019. bilo svega 145.

Check Also

Revija luksuznih automobila u Portonovom

Luksuzni rizort ,,Portonovi” još jednom je uspješno dokazao da nije samo centar nautičkog, već i …

One comment

  1. Da li se misli na nova ili već korištena vozila ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.