Kineske investicije u Evropi veće za 10,6 milijardi dolara

Dodajte komentar

Kineska ulaganja u Evropi porasla su u proteklih godinu dana za trećinu, odnosno na 10,6 milijardi evra, izračunali su analitičari američke istraživačke grupa Rhodium i njemačkog instituta Mercis.

Kako je pokazalo njihovo istraživanje, kineska ulaganja u Evropi oporavila su se u 2021, odnosno u drugoj godini pandemije, a sada su fokusirani na nove projekte, posebno u proizvodnji baterija i električnoj mobilnosti.

Njihova ulaganja su u 2020, odnosno u prvoj godini pandemije, potonula na najniži nivo od 2013. godine.

Uz Holandiju, Kinezi su u 2021. najviše ulagali u Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku.

Skok u prošloj godini u Rhodiumu i Mercisu pripisuju ulaganju 3,3 milijarde u nove projekte i Hillhouse Capitalovoj akviziciji Philipsovog poslovanja s aparatima za domaćinstvo, “teškoj” 3,7 milijardi evra.

Čini se da je vrijeme milijardi dolara vrijednih preuzimanja u ključnim strateškim sektorima završilo, zaključak je studije. Umjesto toga, kineske kompanije sada u Evropi žele da grade vlastite fabrike, posebno u sektorima koji po njihovoj ocjeni imaju konkurentsku prednost, kao što su proizvodnja baterija i razvoj električne mobilnosti.

“U poređenju s vrhuncem dostignutim oko 2016. godine, kineska ulaganja stablizovala su se na nižem nivou”, rekao je glavni ekonomista Mericsa, Max Zenglein.

Iako je Evropa i dalje zanimljiva kineskim kompanijama, Zenglein ne očekuje njihov značajan rast u predstojećem periodu, s obzirom na trenutne ekonomske i regulatorne poteškoće, prenio je SEEbiz.

(Capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *