Kanada će prodati zaplijenjenu rusku imovinu i novac poslati Ukrajini

Dodajte komentar

Kanada želi da postane prva zemlja G7 koja će prodati rusku imovinu i tim novcem finansirati pomoć Ukrajini, a u srijedu je najavila nove sankcije protiv 203 osobe “suučesnika” u pokušaju Rusije da pripoji Donbas.

“Tražimo priliku ne samo da zaplijenimo, već i da odobrimo oduzimanje imovine sankcioniranih fizičkih i pravnih osoba, te tako obeštetimo (ukrajinske) žrtve”, rekla je u srijedu ministarka vanjskih poslova Melanie Jolie.

Premijer Justin Trudeau rekao je novinarima da Kanada traži “načine daljnjeg kažnjavanja” konfiskacijom imovine onih koji su bili sankcionirani.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Kanada je uvela sankcije za “više od 1100 osoba i pravnih osoba” koji su suučesnici vladi predsjednika Vladimira Putina. Neke od tih sankcija poduzete su u saradnji sa saveznicima.

“Mi smo prva zemlja G7 koja je ponudila novi mehanizam (prodaju sankcionisane imovine) jer vjerujemo da će funkcionisati”, rekao je ministar novinarima, dodajući da nema “jasnih procjena” koliko bi se moglo prikupiti kroz novi mehanizam .

No, Melanie Jolie je precizirala da je “imovina ruskih oligarha u Kanadi značajna”.

Uz novu odredbu uvedenu u utorak u parlamentu, Kanada je najavila i nove sankcije, ovaj put protiv “11 visokih zvaničnika i 192 člana narodnih vijeća tzv. narodnih republika Lugansk i Donjeck”.

“Kanada neće skrštenih ruku gledati kako predsjednik Putin i njegovi suučesnici nekažnjeno pokušavaju prekrojiti granice Ukrajine”, dodao je kanadski ministar spoljnih poslova, poželjevši da “Ukrajina pobijedi”.

Sankcije za te 203 dodatne osobe su uz nekoliko drugih ograničenja najavljenih u posljednja dva mjeseca. To su zamrzavanje sredstava, zabrana transakcija i nemogućnost ulaska u Kanadu.

Ottawa je prošle nedjelje krenula stopama drugih zapadnih zemalja, sankcionišući dvije ćerke predsjednika Putina, kao i suprugu i ćerku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, prenosi SEEbiz.eu.

Kanada želi ponovo da otvori ambasadu u Ukrajini, koje je zatvorena 12. februara zbog eskalacije napetosti prije nego što je Rusija napala Ukrajinu. Kanadske diplomate otputovale su u Poljsku, gdje su od tada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *