U Americi penzija u bitcoinima, štednja za starost

Finansijska tehnološka kompanija „Fideliti Investments“ će omogućiti firmama da ulagači uključe račun u bitkoinima u svoje planove penzione štednje

Bitkoin je stigao i do penzije. Popularnost kriptovaluta i sve šira primjena blokčejn tehnologije doveli su do toga da digitalne valute idu u penzijsku štednju.Tako je Finansijska tehnološka kompanija „Fideliti Investments“ najavila da će da u okviru penzionog programa 401(k), koji podrazumijeva određene poreske pogodnosti, omogućiti klijentima da štede za penziju i u kriptovalutama, objavio je Wall Street Journal.

Prema pisanju lista, 23.000 kompanija koje koriste usluge „Fidelitija“ za upravljanje njihovim penzionim planovima (u SAD nema državne penzije kao u Evropi) imaće opciju da dodaju bitkoin u svoje penzione programe kasnije ove godine, prenosi Rojters.

„Fideliti“, sa sjedištem u Bostonu, postao je prvi veliki provajder koji nudi investitorima da u penzionu šemu 401 (k) dodaju bitkoin nalog, pri čemu im dozvoljava da čak 20 posto svoje penzione štednje pretvore u bitkoin, navodi se u izvještaju.

Ova ponuda „Fidelitija“ će u početku biti ograničena samo na bitkoin, ali se očekuje da će u budućnosti biti proširena i na druge digitalne valute.

Program 401 (k) je plan penzione štednje koji nude mnogi američki poslodavci, a koji omogućava poreske pogodnosti štedišama, pri čemu zaposleni koji se prijave za 401(k) pristaju da se određeni procenat njihove plate uplaćuje direktno na investicioni račun kompanije, a deo koji im se po tom osnovu odbija od plate izuzima se od osnovice za plaćanje poreza na dohodak građana.

Izvor: Tanjug/Bif.rs

Check Also

Crna Gora dobija Agenciju za sajber bezbjednost

Crna Gora ove godine dobija Agenciju za sajber bezbjednost, a uz to kroz formiranje i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.