Potpredsjednik Gasprombanke napustio Rusiju kako bi se borio za Ukrajinu

Dodajte komentar

Nisam mogao sa strane da posmatram šta Rusija radi mojoj domovini, rekao je Igor Volobujev, potpredsjednik ruske državne banke Gasprom, otkrivši da je pobjegao iz Rusije kako bi se borio zajedno sa ukrajinskim snagama.

Priču o njemu donosi ruski nezavisni portal “Insajder” – specijalizovan za istraživačko novinarstvo, provjeru činjenica i političku analitiku.

Insajder dodaje da je Volobujev tako postao najmanje četvrti izvršni direktor ili zvaničnik za kojeg se zna da je iznenadno napustio zemlju.

Kako piše ovaj portal Volobujev je rekao da je Rusiju napustio 2. marta i da se pridružio snagama teritorijalne odbrane Ukrajine.

“Rusi su ubijali mnoge ljude – mog oca, moje poznanike i bliske prijatelje. Moj otac je mjesec živio u hladnom podrumu. Ljudi koje sam poznavao od detinjstva rekli su mi da me se stide”, rekao je Volobujev, koji je rođen u gradu Ohtirka na sjeveroistoku Ukrajine.

Ovaj pedesetogišnjak zna da je otpušten iz svoje banke nakon što je napustio Rusiju i da je tako okončao 33-godišnju karijeru u kompanijama povezanim sa državnim gasnim gigantom Gaspromom.

“Niko u Rusiji do sada ne zna (za moj odlazak)”, rekao je bivši izvršni direktor.

Volobujev je rekao da je bio dio tima za odnose s javnošću Gasprombanke koji je imao zadatak da podriva ukrajinski sistem za transport gasa u očima evropskih potrošača.

Volobujev je takođe doveo u pitanje zvanična obrazloženja za uzastopna ubistva-samoubistava bivšeg potpredsjednika Gasprombanke Vladislava Avajeva u Moskvi i bivšeg top menadžera energetskog giganta Novateka Sergeja Protosenija u Španiji.

“Ne vjerujem da su to bila samoubistva”, rekao je i dodao “da je Avajeva smrt možda ‘iscenirana’ jer je možda znao previše”.

Među ostalim najvišim rukovodiocima i zvaničnicima za koje se zna da su napustili Rusiju tokom rata, Insjader navodi i prvog zamjenika predsjednika Upravnog odbora Sberbanke Leva Hasisa, izaslanika predsjednika Anatolija Čubajsa i zamjenika generalnog direktora Aeroflota Andreja Panova.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *