Poslovni i finansijski rezultati Telekoma u prvom kvartalu 2022. godine

Dodajte komentar

Telekom u prvom kvartalu lider u postpejdu, bilježi i rast prihoda i dobiti

Tržišno liderstvo u postpejdu, rast korisnika optike i fiksnih servisa, kao i rast ukupnih prihoda i profitabilnosti, obilježili su prvi kvartal Crnogorskog Telekoma u ovoj godini. Telekom je uz to u istom kvartalu prvi u Crnoj Gori lansirao komercijalnu 5G mrežu, trenutno dostupnu građanima Podgorice, i nastavio sa značajnim unapređivanjem kapaciteta i dostupnosti svoje optičke i mobilne mreže širom Crne Gore.

Rast prihoda od 2,8% u odnosu na uporedni period prošle godine uslovljen je boljim rezultatima i u dijelu maloprodajnih i veleprodajnih usluga. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, u prvom kvartalu ove godine iznosila je 6,8 miliona, dok je neto dobit iznosila 0,8 miliona.

„Tehnološko liderstvo smo u prethodnom kvartalu zadržali puštanjem u rad prve komercijalne 5G mreže u zemlji, i to na četiri lokacije u glavnom gradu Crne Gore, čime smo napravili još jedan značajan iskorak u razvoju infrastrukture i stvaranju uslova za razvoj inovacija i privrede u zemlji. Riječ je o prvoj fazi širenja 5G mreže, koju nastavljamo i u narednom periodu i planiramo da obuhvatimo više crnogorskih gradova na jugu i sjeveru zemlje.

Uz to, započeli smo veliki projekat modernizacije mobilne mreže i pojačavanje njenih kapaciteta na 80 lokacija u Crnoj Gori, koristeći na najbolji način frekvencije iz spektra koji smo zakupili na decembarskoj aukciji, i unapređujući tehnologiju koja nam je već na raspolaganju. Korisničko iskustvo i brzina i kapacitet mreže su nerazdvojni, što će se naročito pokazati u predstojećoj sezoni, u kojoj očekujemo značajan broj turista i novih korisnika naše mreže“, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Tržišni lider u postpejdu, uz rast u fiksnim servisima

Osim tržišnog liderstva u oba segmenta mobilnog postpejda – rezidencijalnom i poslovnom – Crnogorski Telekom je na kraju prvog kvartala 2022. godine zadržao prvo mjesto i po broju korisnika mobilnog interneta.

Tako je bilo aktivno sa 266 hiljada postpejd SIM kartica, što je 7% više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. Broj aktivnih pripejd kartica iznosio je 113 hiljada, a broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 10%, i iznosio je na 224 hiljade.

Broj korisnika na optici porastao je za 16% i iznosio je 29,5 hiljada, dok je broj TurboDSL korisnika porastao za 6% u odnosu na uporedni period 2021. godine i iznosio je 34,5 hiljada. Zabilježen je i rast u broju korisnika TV usluga u iznosu od 5%, dok je broj korisnika usluga širokopojasnog interneta porastao za 2%.

Redizajn portfolija i dodatno približavanje usluga našim korisnicima

Osim rada na mreži, u Telekomu su prvi kvart posvetili i radu na novoj ponudi za korisnike.

„Zbog toga smo u prvom kvartalu ljudske resurse usmjerili s jedne strane ka osvježavanju postpejd portfolija, kako bismo ponudili veću raznovrsnost sve zahtjevnijim korisnicima u zemlji, a s druge strane ka pripremi procesa i digitalnih alati za osiguranje čim efikasnijeg opsluživanja naših operacija.

Kao što sam više puta kazao, težimo tome da izgradimo kompaniju u kojoj će i našim korisnicima i našim zaposlenima sve što im je potrebno biti dostupno u nekoliko klikova, jer samo digitalizacijom procesa s oba kraja možemo ubrzati procese i ostvariti dobre poslovne rezultate. Samo zadovoljni zaposleni mogu dovesti do zadovoljnih korisnika“, zaključuje Udovičić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *