Najveće svjetske ekonomije od 1970. do 2020. godine

Dodajte komentar

Globalni BDP je porastao tokom posljednjih 50 godina, ali nisu sve zemlje doživjele ovaj ekonomski rast jednako.

Godine 1970. svjetski BDP bio je samo 3,4 biliona dolara. Nekoliko decenija kasnije dostigao je 85,3 biliona dolara do 2020. A zahvaljujući promjenjivoj dinamici, kao što su industrijalizacija i uspon i pad političkih režima, najveće svjetske ekonomije koje pokreću ovaj globalni rast promijenila su se tokom vremena.

Tri infografike Rubena Berge Mathisena prikazuju distribuciju globalnog BDP-a među zemljama 1970., 1995. i 2020. godine.

1970: SSSR kao glavni igrač

Godine 1970. SAD su činile najveći udio u globalnom BDP-u, čineći gotovo jednu trećinu svjetske ekonomije. Tabela u nastavku prikazuje 10 najboljih ekonomija 1970. godine.

Tada je globalna supersila, bivši SSSR došao na drugo mjesto na listi najvećih svjetskih ekonomija. U godinama koje su prethodile 1970., SSSR je bilježio impresivan rast BDP-a uglavnom zahvaljujući usvajanju zapadnih tehnologija koje su povećale produktivnost. Međutim, ekonomija SSSR-a počela je stagnirati 70-ih godina, a na kraju je propala 1991.

S druge strane, Njemačka (uključujući i Zapadnu i Istočnu Njemačku) bila je treća po veličini ekonomija 1970. nakon podizanja iz ekonomskog kraha nakon Drugog svjetskog rata. Zapadnonjemačko “Ekonomsko čudo” uvelike je zaslužno za uvođenje nove valute koja će zamijeniti Riechsmark, uslijedila su velika smanjenja poreza uvedena kako bi se podstakla ulaganja i uklanjanje kontrole cijena.

1995: Japan počinje da usporava

Do 1995. SAD su još uvijek držale prvo mjesto na listi najvećih svjetskih ekonomija, ali se udio zemlje u globalnom BDP-u smanjio.

U međuvremenu, Japan je skočio na drugo mjesto i gotovo utrostručio svoj udio u globalnoj ekonomiji u poređenju s 1970. Na ekonomski uspjeh Japana uticao je niz faktora:

  • Velike poslovne grupe poznate kao keiretsu koristile su svoje veze da potkopaju suparnike
  • Oštra konkurencija među kompanijama podsticala je inovacije
  • Poreske olakšice i jeftini krediti podstakli su ulaganja
  • Dobro obrazovana radna snaga bila je spremna da radi produženo radno vrijeme

2020: Najveće svjetske ekonomije ponovo doživljavaju promjene

U 2020. Sjedinjene Države su zadržale primat među najvećim svjetskim ekonomijama. Međutim, usporavanje Japana stvorilo je priliku da se pojavi nova moćna sila: Kina.

Kineska ekonomija doživjela je nevjerovatan rast nakon ekonomskih reformi 1978. Reforme su podstakle osnivanje privatnih kompanija, liberalizovale spoljnju trgovinu i ulaganja, ublažile državnu kontrolu nad nekim cijenama i uložile u industrijsku proizvodnju i obrazovanje svoje radne snage. Uz uvođenje profitnih podsticaja u privatne kompanije, produktivnost se povećala.

Kina je takođe bila pozicionirana kao zemlja sa jeftinom radnom snagom za multinacionalne korporacije. Zemlja je postala najveći svjetski izvoznik.

Indija je imala titulu šeste najveće ekonomije u 2020. Slično kao u Kini, rast zemlje proizašao je iz ublaženih ekonomskih ograničenja, a posebno je snažan rast zabilježio u sektoru usluga, uključujući telekomunikacije, IT i softver.

Izvor: VisualCapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *