Humana gradnja u Podgorici zaboravljena, grade se naselja bez parkova, škola i vrtića

Dodajte komentar

U bivšoj Jugoslaviji Titograd je važio za najzeleniji grad. Formirana naselja uklopljena su sa parkovima i dječjim igralištima, a stambeni objekti udaljeni od saobraćajnica… Grad je rastao zajedno sa prirodom. A zatim je Podgoricu pogodila “destruktivna epoha” duga trideset godina, kaže autor serijala “Podgorica sjutra” Predrag Tomović.

Tomović u emisijama koje se na TV Vijesti svake srijede u 20 časova emituje uoči lokalnih izbora u Glavnom gradu ukazuje na brojne probleme i nudi moguća rješenja.

On navodi da su godinama planski gola brda i poljane pretvorene u park šume na Gorici, Zlatici, Zagoriču, Zelenici, Ćemovskom polju…

“Osmišljene kao pluća grada, odbrana od jakog sjevernog vjetra i pojas koji ublažava zagađenje koje je oslobađao Kombinat aluminijuma. Komotne saobraćajnice, bulevari sa širokim trotoarima i drvoredima. Međutim, nastupa period u kojem je trud prethodnih generacija u ogromnoj mjeri narušen”, kaže Tomović.

Objašnjava da su najviše štete zelenim površinama i parkovima nanijeli požari i sječe koji su desetkovali Dajbabsku goru i Ćemovsko polje kao i nesmetana uzurpacija Veljeg i Malog brda.

U titogradskoj fazi grada, navodi, formiran je Njegošev i brojni parkovi u Novoj varoši i preko Morače.

“A zatim je uslijedila destruktivna epoha duga oko trideset godina… Zelene površine su uništene ili u znatnoj mjeri narušene. Na strmim obalama Ribnice napravljeni su ogromni poslovni i stambeni objekti, a možemo reći da je podgorički izum grupa stambenih objekata u srcu jednog od najljepših gradskih parkova…”.

Humani pristup gradnje zamijenio je komercijalni

Planska gradnja je zaboravljena, kaže Tomović, koji ističe da je humani pristup gradnje zamijenio komercijalni, “posvećen isključivo interesima investitora i karakterišu ga betonska naselja, bez škola, vrtića, domova zdravlja, a zelene površine svedene su na par stabala, po pravilu u saksijama ili betonskim žardinjerama”.

“Postalo je potpuno normalno da se za potrebe privatnih investitora odvaljuju najljepši obronci Ljubovića i Gorice, za potrebe gradnje parkinga ili pristupne saobraćajnice do preizgrađenih naselja”.

Tomović smatra da je posljednji primjer humane gradnje Blok pet koji, iako ima veću gustinu naseljenosti, obiluje zelenim površinama i svim elementima koji karakterišu jedno naselje.

“Suprotnost njemu je Siti kvart – prenaseljen, bez trotoara, ne postoji čak ni bezbjedna pješačka staza, pa roditelji u nedostatku istih šetaju djecu i guraju u kolicima ulicom, sklanjajući se pred automobilima. Iz ulaza zgrada izlazi se direktno u asfaltirani predio pritisnut automobilima, a postojeći trotoari su zamjenski parkinzi”, kaže Tomović i dodaje djeca u Siti kvartu nemaju prilike za druženje u dvorištu iz razloga što dvorište ne postoji.

“Djeca su robovi situacije, prinuđena da se igraju u igraonicama ili da ih roditelji vode u druge djelove grada da bi vidjeli stablo koje ne raste iz saksije. Sity kvart je vjerovatno jedino naselje te veličine u Evropi koje nema nijedno košarkaško igralište, svojevrsni fenomen”, ističe Tomović.

Tvrdi da podzemne garaže olakšavaju distribuciju nelegalnih supstanci, čemu pogoduje veliki broj stanova koji se izdaju na pola dana ili dan.

“Tako se kvart koji je osmišljen kao luksuzan pretvorio u betonski geto u kojem djeca mogu da naiđu na sve vrste poroka, ali ne i na ljuljašku ili tobogan…”, poručuje Tomović.

Obnavljanje parkova počelo

Posljednjih godina, nakon decenija devastiranja zelenih površina počelo je obnavljanje.

“Gradsko preduzeće Zelenilo ove godine dobilo je i najveće priznanje Glavnog grada, nagradu “19. decembar” potpuno opravdano. U vrhunskom stanju su park kod Dvorca kralja Nikole, Dječji park, Podgorički park koji je naročito popularan kod mlađih sugrađana i turista, a poznat je i kao selfi zona… Na uredan prostor oko zgrade stare vlade naslanja se popularno nazvani pseći park, gdje veliki broj sugrađana izvodi svoje ljubimce…”, navodi Tomović.

Pominje i brojne parkove izgrađene u gradskim naseljima…

“U ovom momentu gradi se i moderan park i vježbaonica na otvorenom na Tuškom putu i veliki park kod zgrade Javnog servisa, koji treba da bude na raspolaganju prije svega novom naselju koje se tek formira”.

Ističe da su najvažniji radovi oni na obnovi Njegoševog parka i izgradnji Šetališta pored Morače koje je povezalo centar grada sa Sastavcima i Starom varoši. a omogućilo pristup obali.

“Njegošev park je oplemenjen novim sadnicama, bio jezerom, novim mobilijarom, paviljonom, česmama, i stazama koje su park učinile dostupnim roditeljima sa malom djecom, starijim sugrađanima, ali i osobama sa invaliditetom, za koje je na šetalištu postavljena i mobilna platforma”, nabraja.

U planu je, dodaje, gradnja Centralnog gradskog parka na prostoru iza Starog aerodroma čija bi površina trebalo da bude 400.000 metara kvadratnih.

“Kada je u pitanju uređenje zelenih površina u gradskom jezgru i gradskim naseljima realno urađeno je jako mnogo i rezultati su nesporni. Kada su u pitanju park šume i gradska brda situacija je drugačija. Stiče se utisak da organizacija nije dovoljno velika za ovako velike zahvate ili da se svjesno godinama i decenijama odlažu”, primjećuje Tomović.

U požarima prethodnih godina uništena je park šuma na Ćemovskom polj, šuma na Malom Brdu, Zlatici, Gorica i Zelenika…

“Ovo je najveći izazov kada govorimo o unaprjeđenju zelenih površina u Glavnom gradu. Svi učesnici u izbornom procesu moraju da imaju strategiju za ovaj problem koji je zapušten godinama i decenijama”, naglašava.

Tomović poručuje da ne ključ razvoja zelene Podgorice izgradnja Centralnog šetališta pored Morače, sa kojeg će se granati šetališta ka gradskim brdima.

“Brdska šetališta i staze imaju ulogu da se lakše izvrši pošumljavanje, zaustavi uzurpacija zemljišta, a dio su protivpožarne infrastrukture, koje omogućava postavljanje hidrantske mreže i efikasnu reakciju na terenu”, zaključuje Tomović.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *