Đukanović: Počinje ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja

Dodajte komentar

Direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović kazao je da danas svečano počinje ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja, projekat vrijedan 75 miliona evra. On je to najavio na “Jahorina” Ekonomskom forumu koji se održava u Republici Srpskoj.

Kako su naveli Forum se održava pod nazivom „Globalni ekonomski izazovi i prilike“, a u organizaciji Udruženja ekonomista „Ekonomski forum“ pod zajedničkim pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srpske. Ovogodišnji Forum okupio je između 400 i 500 učesnika iz desetak evropskih zemalja.

“Jahorina ekonomski forum predstavlja manifestaciju na kojoj se diskutuje o značajnim ekonomskim pitanjima i donose zaključci koji su u velikoj mjeri inkorporirani kako u mjere i aktivnosti svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, tako i u ekonomsku praksu u realnom sektoru. Ovogodišnji Forum svečano su otvorili Goran Račić, predsjednik Udruženja Ekonomski forum, Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, a nakon svečanog otvaranja plenarno predavanje održao je Erve Živen, francuski intelektualac, pisac i profesor ekologije na nekoliko svjetskih univerziteta”, naveli su iz EPCG.

Na Forumu su kroz panele bile zastupljene regionalne teme kao što su “Otvoreni Balkan” – regionalna saradnja, te jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije, zelena tranzicija, energetika, digitalizacija, novi koncept turizma itd.

“Na prvom Panelu „Šta nam donosi energetska tranzicija“ učešće su uzeli: moderator Dragan Šagovnović – direktor Ekonomskog instituta Beograd, Petar Đokić – ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Milutin Đukanović – predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Luka Petrović – generalni direktor MH Elektroprivreda Republike Srpske, Ljubo Glamočić –direktor kompanije Gas Res, Savo Mirković – direktor EFT-Rudnik i termoelektrana Stanari d.o.o. i Marko Mijić – član Uprave za tehničke poslove u Elnos grupi”, dodaju iz EPCG.

Tokom izlaganja na prvom panelu,  predsjednik OD EPCG Milutin Đukanović osvrnuo se na brojne investicione projekte Elektroprivrede Crne Gore među kojima su VE Gvozd, SE Briska gora, HE Komarnica, HE Perućica (8. agregat), SE Velje brdo, SE Vilusi, SE Čevo i brojni drugi, a komentarišući zaključke na diskusijama, koji se uglavnom odnose na činjenicu da izgradnja novih objekata za proizvodnju električne energije dovodi i do problema na prenosnim i distributivnim mrežama.

“Đukanović je apostrofirao značaj solarne energije i tokom energetske tranzicije, odnosno kako je naveo, značaj proizvodnje električne energije na mjestu potrošnje. S tim u vezi posebno je istakao prvi u nizu projekata Elektroprivrede Crne Gore, čija je realizacija izvjesna, a to je projekat Solari 3000+ i 500+”, naveli su su iz kompanije.

Đukanović je istakao da je EPCG pokrenula i projekat i u pripremi je tehnička dokumentacija za izgadnju gasnih elektrana snage 200 MW,od čega 50 MW u Baru, u pitanju je tečni gas, 100 MW u Kombinatu aluminijuma jer posjedujemo kompletnu infrastrukturu za realizaciju i 50 MW, za početak, u Pljevljima, gdje bi bili povezani na gas koji kroz Srbiju ide do Prijepolja.

“Đukanović je takođe istakao da danas svečano počinje ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja, projekat vrijedan 75 miliona evra”, naglasili su iz EPCG, prenosi CdM.

Na završnom panelu 14 pod nazivom “Regionalna saradnja i ekonomski razvoj” će učesvovati Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije i Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske.

“Na Ekonomskom forumu biće održano ukupno 14 panel diskusija a učesnici su brojni ministri u Vladi Republike Srpske, ministri, gradonačelnici, predstavnici ministarstava, privrednih komora iz zemalja regiona, ambasadori i predstavnici ambasada u BiH, brojni privrednici, ekonomski stručnjaci, najznačajniji predstavnici poslovne i akademske zajednice, javnih preduzeća, kao i predstavnici javnog i privatnog sektora iz država regiona, međunarodnih organizacija i institucija i diplomatskog kora i mnogi drugi”, zaključili su iz EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *