Tramp plaća 10.000 dolara dnevno jer ne želi da dostavi finansijske izvještaje

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) kažnjen je u Njujorku zbog „nepoštovanja suda“ jer nije dostavio tražene izvještaje o poslovanju svojih kompanija. Novčana kazna iznosi 10.000 dolara dnevno do dostavljanja dokumenata.

Kancelarija državnog tužioca u Njujorku ispituje Trampovo poslovanje po građanskoj parnici, piše Reuters. Bivši američki predsjednik prethodno nije uspio da poništi sudski poziv tužiteljke Leticije Džejms (Laetitia James),  a zatim nije uspio da dostavi sve tražene dokumente do roka koji je sud odredio 3. marta, koji je kasnije produžen na 31. mart na zahtjev njegovih advokata.

Sud je zaključio da je nalaz o nepoštovanju suda prikladan zbog, kako je izrečeno, „ponovljenih propusta“ u predaji materijala i zato što nije bilo sasvim jasno da li je Tramp zaista sproveo potpunu potragu za odgovarajućim dokumentima.

Tramp namjerava da uloži žalbu na presudu o nepoštovanju suda, a dok ta žalba ne bude razriješena, neće morati da plati kaznu koja se svakim danom gomila. Međutim, ukoliko žalba propadne, isplata će biti neminovna.

Ako Tramp ne plati kaznu, mogla bi da mu bude zaprijećena kazna zatvorom, ali takav scenario je svakako malo vjerovatan. Sudija bi, doduše, mogao da se odluči za druge pravne lijekove, kao što je povećanje iznosa novčane kazne.

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.