Nafta pod pritiskom zbog zaključavanja u Šangaju

Dodajte komentar

Na londonskom tržištu cijena barela potonula je 5,19 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 101,46 dolara. U ranijoj trgovini dotakla je najnižu vrijednost od 12. aprila, od 101,2 dolara.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima skoro pet odsto, na najnižu vrijednost u posljednje dvije sedmice, zbog zaključavanja u Šangaju i mogućeg povećanja američkih kamatnih stopa.

Na londonskom tržištu cijena barela potonula je 5,19 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 101,46 dolara. U ranijoj trgovini dotakla je najnižu vrijednost od 12. aprila, od 101,2 dolara, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 4,61 dolara nižoj cijeni, od 97,46 dolara.

U Šangaju vlasti podižu ograde ispred stambenih zgrada, što izazva novo negodovanje javnosti. U Pekingu su mnogi stanovnici počeli stvarati zalihe hrane, u strahu od sličnog zaključavanja nakon pojave nekoliko slučajeva.

“Čini se da Kina ima veliki kontroverzni problem, a svi izbjegavaju da ga vide. Pooštravanje ograničenja u skladu s politikom nulte tolerancije na covid-19 u Šangaju i strahovi da se omikron ne proširi u Peking, danas su potopili raspoloženje na tržištima”, rekao je Jeffrey Halley iz brokerske kuće OANDA-e.

Cijene nafte takođe pritiska mogućnosti podizanja američkih kamatnih stopa, koje jačaju “zelenu novčanicu”. Jak dolar čini robu izraženu u dolaru skupljom za vlasnike drugih valuta i ima tendenciju da pokazuje povećanu averziju prema rizičnoj imovini.

Cijene nafte podržava nedovoljna ponuda. Ruska invazija na Ukrajinu već je smanjila snabdijevanje zbog zapadnih sankcija i kupaca koji izbjegavaju kupovinu ruske nafte, ali dodatno bi mogla pasti zbog potencijalne zabrane ruske nafte od Evropske unije (EU).

Prekidi proizvodnje u Libiji takođe pružaju podršku. Ta članica Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) gubi zbog nemira u proizvodnji više od 550 hiljada barela dnevno, a rafinerija nafte Zawiya oštećena je nakon oružanih sukoba.

OPEK je odvojeno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 107,66 dolara, što znači da je pala 1,15 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Dan)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *