Koje kompanije u svom vlasništvu ima novi vlasnik Twittera

Dodajte komentar

Ilon Mask nosi mnoge titule — izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, revolucionar u istraživanju svemira i najbogatiji čovjek na svijetu, jednostavno je postao ime koje svi dobro poznajemo.

Mask je osnovao dosta kompanija sa kojima je većina ljudi upoznata, ali ne znaju svi kakvu je ulogu Mask imao u njihovom uspjehu. Jedna od onih na kojima će ovaj biznismen tek raditi je i Tviter.

Naime, juče je u javnosti objavljena vest da je Mask kupio kompaniju za 44 milijarde dolara. Odbor Tvitera pristao je na ponudu za preuzimanje od milijardera za ovu cifru. Mask je ranije ponudio 43 milijarde dolara kako bi otkupio 100 odsto akcija kompanije. On tvrdi da je prava osoba da „otključa“ izvanredni potencijal kompanije za društvene mreže.

Tviter je najvežija investicija milijardera, ali osvrnimo se na porfolio kompnija koje su u njegovom vlasništvu.

SpaceX

Da bi smanjio troškove istraživanja svemira, Musk je stvorio SpaceX 2002. SpaceX dizajnira, proizvodi i lansira napredne avione. Od svog osnivanja, SpaceX je lansirao 144 rakete i svemirske letjelice, od kojih je 106 uspješno sletjelo. U svojoj najnovijoj misiji 3. ​​februara, nazvanoj „Misija Starlink “, Falcon 9 je lansirao 49 Starlink satelita u nisku orbitu Zemlje.

SpaceX je jedina privatna kompanija koja je vratila svemirski brod sa niske orbite Zemlje i odvela ljude na i sa Međunarodne svemirske stanice. Kompanija vjeruje u moć rakete za višekratnu upotrebu.

Kompanija, procijenjena na preko 100 milijardi dolara, druga je najvrednija privatna kompanija na svijetu.

The Boring Company

Mask je osnovao američku građevinsku kompaniju The Boring Company 2016. Njeni projekti su prvenstveno dizajnirani za unutargradske tranzitne sisteme da bi riješili saobraćajne izazove i omogućili transport od tačke do tačke.

Prema svojoj web stranici, The Boring Company vjeruje da su velikim gradovima potrebni ili leteći automobili ili tuneli da bi se otarasili saobraćaja. Mask se odlučio na ovo drugo rješenje jer na tunele ne utiču vremenske promjene i „neće vam pasti na glavu“, kako tvrdi.

U aprilu 2021, Boring Company je predstavila svoj prvi projekat u Las Vegasu Convention Center. Kompanija je napravila dva paralelna tunela dužine 2,7 kilometara, svaki sa Tesla vozilima koja prevoze putnike do željenog odredišta preko centra.

Neuralink Corporation

Mask je takođe vlasnik i suosnivač Neuralink Corporation , neurotehnološke kompanije koja razvija implantabilne interfejse za mozak-mašina. Glavni cilj kompanije je stvaranje moždanih implantata koji mogu da komuniciraju sa telefonima i računarima, kao i da pomognu osobama sa paralizom da povrate nezavisnost.

„Naši uređaji su dizajnirani da daju ljudima mogućnost da lakše komuniciraju putem sinteze teksta ili govora, da prate svoju radoznalost na webu ili da izraze svoju kreativnost kroz fotografije, umjetnost ili aplikacije za pisanje“, navodi se na web stranici Neuralink-a. Od ove godine, ukupne investicije u kompaniju premašile su 363 miliona dolara.

Kompanija je angažovala vodeće akademike u oblasti neuronauke, nanoinženjeringa, mašinskog učenja, fizike, matematike i medicinskih nauka. Sedište je je u blizini San Franciska.

Zip2

Iako Zip2 više ne posluje, to je bilo prvo preduzeće koje je Mask osnovao 1995. godine. Kompanija je obezbijedila poslovni imenik koji se može pretraživati — u suštini „internet verziju žutih stranica“ sa uključenim mapama.

Misija kompanije, prema Masku, bila je „da svako može da pronađe najbližu piceriju i da može da smisli kako da stigne tamo“. 1999. Compak Computer Corporation je kupio Zip2 za 307 miliona dolara.

OpenAI

Mask je osnovao OpenAI, neprofitnu kompaniju za istraživanje i razvoj, 2015. Iako je dao ostavku na mjesto odbora 2018, on je i dalje veliki donator. Kompanija je DeepMind konkurent sa ciljem da osigura da „vještačka opšta inteligencija koristi cijelom čovječanstvu“.

OpenAI je jedna od vodećih laboratorija za istraživanje vještačke inteligencije u svijetu, sa krajnjim ciljem da bude prva kompanija koja će dizajnirati mašinu sa moćima učenja i rasuđivanja ljudskog uma.

OpenAI istražuje tehnologije vještačke opšte inteligencije (AGI) kako bi osigurao da su sistemi vještačke inteligencije bezbjedni i inteligentniji od ljudi. Prvi značajan projekat organizacije, Universe, ima za cilj stvaranje okruženja za bezbjedno testiranje AGI algoritama.

Tesla

Kompanija po kojoj je Musk vjerovatno najpoznatija je Tesla. Američka kompanija za električna vozila i čistu energiju, Tesla je dospela na naslovne strane od svog osnivanja 2003. zahvaljujući napretku u automobilskoj industriji i naporima za čistu energiju.

Tesla se nada da će ubrzati prelazak na održivu energiju proizvodnjom sistema za skladištenje energije poput solarnih panela i solarnih krovnih ploča, kao i baterija za električna vozila. Iako kompanija ima niz priznanja iza sebe, posebno je dizajnirala prvu premijum potpuno električnu limuzinu i trenutno razvija svoje najpristupačnije vozilo koje tek treba da bude objavljeno 2023. godine.

Kompanija trenutno drži mjesto kao automobilska kompanija broj jedan u svetu, sa tržišnom kapitalizacijom od skoro 583 milijarde dolara.

SolarCity

Tesla je takođe kupio SolarCity, kompaniju fokusiranu na prodaju sistema za proizvodnju solarne energije od vrata do vrata. Kompaniju, koju su 2004. osnovala dva Maskova rođaka, Tesla je kupio 2016. za 2,6 milijardi dolara.

Godine 2016. spojio je SolarCity sa Teslom kako bi formirao ekološku kompaniju sa mnogo uspjeha. Zadovoljavanje jednog od svojih ciljeva, a to je da solarnu energiju učini pristupačnom za sve. Početkom 2016. SolarCity i Tesla su se spojili u nadi da bi mogli stvoriti ekološki prihvatljivu kompaniju sa uspjehom kao ciljem.

Međutim, neki investitori nisu odobrili dogovor, pošto je Mask imao veze sa osnivačima i „preplatio za SolarCity, ignorisao sopstveni sukob interesa i propustio da otkrije ‘zabrinjavajuće činjenice’ bitne za racionalnu analizu predloženog posla.”

PayPal

Ovo može biti šok, ali Mask je takođe suosnivač PayPal-a. PayPal je multinacionalna kompanija za finansijsku tehnologiju koja radi kao elektronska alternativa čekovima ili novčanim uputnicama podržavajući onlajn transfer novca.

Osnovan 1998. godine, PayPal se spojio sa Maskovom bivšom kompanijom, Ks.com, 2000. godine. Od tada, PayPal je postao kompanija na listi Fortune 500 i imao je najbolju godinu do sada u 2020. sa skoro 73 miliona neto novih naloga.

(BIZlife)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *