Analiza poslovanja velikih hotelskih kompanija u Crnoj Gori tokom 2021. godine: Montenegro Stars najveći poslodavac, lidersku palicu po ostvarenim prihodima preuzeo Portonovi

Dodajte komentar
Foto: Montenegro.travel

Za nama je jedna od najboljih zimskih turističkih sezona (2021/2022), čijem uspjehu je svakako kumovao veliki broj sniježnih dana, ali i otvorenost granica za prijem turista uprkos nepovoljnoj Covid situaciji u regionu. Zimski uspjesi su podgrijali i pozitivna očekivanja turističkih poslenika i kada je u pitanju ljetnja sezona, koje su ipak posljednjih mjeseci donekle poljuljale okolnosti u kojima su se našle Ukrajina i Rusija, kao dva vrlo značajnija tržišta za našu zemlju.

Bez obzira na spoljne poremaćaje, kako bi bez problema i sa ponosom mogli dočekati sve one koji odluče da posjete našu zemlju vrlo je bitno da mi sredimo situaciju u svojoj kući. U tom svjetlu, pored pojedinačnih priprema svih turističkih radnika koje bi valjalo da krenu što prije, vrlo su bitne odluke i akcioni planovi koji se usvajaju na državnom nivou. Period od posljednja 2 mjeseca koji je pored loših vijesti iz svijeta bio i interno politički turbulentan, srećom je sa aspekta najvažnije privredne grane bio vrlo radan, kada su u pitanju organi državne vlasti.

Na martovskim i aprilskim sjednicama Vlada Crne Gore je usvojila nekoliko bitnih dokumenata i zaključaka vezanih za turizam. Najprije je sredinom marta usvojena Strategija razvoja turizma Crne Gore za period 2022-2025, sa predlogom Akcionog plana, a na narednim sedmicama je, pored razmatranja Informacija o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma, usvojen Predlog plana pripreme ljetnje turističke sezone za 2022. godinu, kao i vrlo bogat Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2022. godinu kojim je opredijeljeno 400 hiljada eura podrške.

Kada su u pitanju statistički podaci turističke sezone 2021. godine u kontekstu vanrednih okolnosti u kojima se ona odvijala ostvareni su dobri rezultati. Prema zvaničnim podacima Uprave za statistiku – MONSTAT, u Crnoj Gori 2021. godini u svim vidovima smještaja ostvareno je 1,67 miliona dolazaka turista, odnosno 276,3% više u odnosu na 2020. godinu i ostvarenje od 63,1% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. U istom periodu realizovano je 9,87 miliona noćenja, odnosno 281,5% više u odnosu na 2020. godinu i ostvarenje od 68,3% u odnosu na 2019. godinu. Od ukupnog broja noćenja 95,5% ostvarili su strani, a 4,5% noćenja ostvarili su domaći turisti. Prosječno zadržavanje domaćeg gosta je bilo 4 dana, a inostranog 6 dana.

U strukturi noćenja stranih turista, u 2021. godini, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (32,6%), Bosne i Hercegovine (12,9%), Ruske Federacije (12,1%), Ukrajine (9,2%), Kosova (4,8%), Njemačke (4,0%), Poljske (2,3%). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 22,1% noćenja. U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u 2021. godini najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima (94,7%), planinskim mjestima (2,1%), glavnom gradu (2,0%) i ostalim mjestima (1,2%).

Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) prihodi od turizma u 2021. godini iznosili su 757,8 miliona eura, što predstavlja 69% ostvarenih prihoda od turizma u odnosu na rekordnu 2019. godinu (1,1 milijarda eura), a pet puta više prihoda u odnosu na 2020. godinu (144,5 miliona eura).

Da bi rezultati ovogodišnje sezone nadmašili one iz prethodne godine, svi državni akcioni planovi, operativni ciljevi i programi podrške moraju biti u službi partnera sa druge strane, tj privatnih pružalaca usluga. Najbitiniji među njima su svakako oni hoteli koji zapošljavaju najveći broj radnika, ostvaruju najveće prihode, a ujedno su i i od najvećeg značaja za reklamu naše zemlje među najbolje platežnom svjetskom klijentelom.

Koliko je prethodna, djelimično post-covid godina bila uspješna za poslovanje ovih hotela pokušali smo da predstavimo u kratkoj analizi u nastavku.

Po posljednjim dostupnim podacima sa sajta Monstat-a, u Crnoj Gori je u 2019. godini bilo aktivno 406 registrovanih turističkih objekata, od kojih je sa 5 zvjezdica bilo svega 18 (mali hotel, boutique hotel i veliki hotel) sa zbirno 2.862 smještajne jedinice, dok je sa 4 zvjezdice bilo 176 objekta sa 10.300 soba i apartmana.

Za potrebe našeg pregleda, izdvojili smo one kompanije koje su tokom prethodne godine ostvarile ukupne prihode veće od 5 miliona eura, a takvih je prema dostupnim podacima sa Taxis portala Uprave prihoda i carina Crne Gore bilo 12. U tabeli ispod su predstavljeni podaci o ukupnim prihodima za posljednje 3 godine ovih hotelskih preduzeća. Sve kompanije su ostvarile značajno veće prihode od onih iz 2020. godine, koja je ipak bila većim dijelom zatvorena usljed Covid pandemije, ali je bitno istaći da su se prihodi većine hotela približili predpandemijskim nivoima iz 2019. godine.

 

Prošlogodišnji rekorder je kompanija Portonovi Hospitality Management Company, koja upravlja hotelom One&Only u istoimenom kompleksu Portonovi u hercgenovskom naselju Kumbor. Važno je napomenuti da je ovaj hotel tek u maju prošle godine i počeo sa radom, a dio je velikog turističkog rizorta, u okviru kog se pored hotela nalazi i marina, kao i brojni rezidencijalni objekti i vile. Prihod ove kompanije je za prošlu godinu iznosio preko 19 miliona eura što je za 2,5 miliona više od sljedeće kompanije na ovoj listi – Hotels Group Montenegro Stars, koja upravlja budvanskim hotelima Splendid, Montenegro i Blue Star, a koji su prihodovali preko 16,6 miliona eura tokom 2021. godine.

Miločerski hotel & kazino Maestral je prošle godine prihodovao preko 15 miliona eura, dok je na 4. poziciji liste većinski državna Hotelska grupa Budvanska rivijera koja nažalost nije uspjela da se primakne prihodima iz rekordne 2019., već su isti bili jedva na nivou od 50 odsto ostvarenih prije dvije godine. Ova grupa upravlja najvećim brojem hotela među kojima su budvasnka Slovenska plaža, hotel Mogren, hotel Aleksandar, kao i petrovački hoteli Palas i Castellastva. Još jedna budvanska kompanija je zabilježila prihode veće od 10 miliona eura, a to je Bellevue Hotels Group, koja u saradnji sa međunarodnom Iberostar grupom upravlja hotelom Bellevue u Bečićima. Pod istim Iberostar brendom posluje i budvanski hotel Slavija koji se nalazi u vlasništvu istoimene kompanije koja je prihodovala 5,3 miliona, kao i hotel Iberostar Njivice na obodu Herceg Novog i poluostrva prevlaka, a koji je imovina kompanije Montenegro Hotels koja je ostvarila godišnji prihod od 3,51 milion eura te se ne nalazi na ovom spisku.

Kompanija Beppler&Jacobson Montenegro koja upravlja hotelom Avala u Budvi i hotelom Bianca u Kolašinu, tokom prošle godine ostvarila je preko 8,2 miliona eura prihoda, dok je Dukley Hotel koji se nalazi u okviru elitnog turističkog naselja na budvanskom poluostrvu Zavala ostvario 7,4 miliona eura prihoda i među rijetkim je kompanijama koji je prihodovao više nego rekordne 2019. godine.

Listu nastavlja podgorička kompanija Carine hotels, koja upravlja hercegnovskim hotelima Park, Kumbor i Delfin, a od ovog mjeseca najavljuju i otvaranje hotela Centar u centru Podgorice, a njihov prošlogodišnji prihod je iznosio 7,3 miliona eura. Kompanija PM Hotels Tivat, koja upravlja hotelom Regent Porto Montenegro u istoimenom rizortu, prošle godine je ostvarila nešto preko 7 miliona eura prihoda. Ovu podužu listu zaključuje kompanija Nemesis u okviru koje posluje Astoria grupa koja upravlja istoimenim hotelima u Tivtu, Kotoru, budvanskom Starom gradu, restoranom istog imena u Podgorici i hotelom Hemera u centru Podgorice, a koji su svi zajedno registrovali prihode preko 5,3 miliona eura. Na kraju liste, sa registrovanih preko 5,2 miliona eura prihoda nalazi se kompanija LB Hotels Management koja upravlja hotelom The Chedi koji se nalazi u okviru luksuznog kompleksa Luštica Bay, na istoimenom poluostrvu.

Kada su rezultati prošlogodišnjeg poslovanja u pitanju, uspjeh posmatrane liste je polovičan. Pet hotela sa liste je uspjelo da ostvari pozitivan rezultat, dok je 7 kompanija godinu završilo negativnim ishodom.

 

Najbolji krajnji rezultat nakon oporezivanja ostvario je bečićki Bellevue, sa proknjiženih preko 3 miliona eura dobiti, dok je najlošije poslovala Budvanska rivijera koja je godinu završila sa preko 2,2 miliona eura minusa, a profit veći od milion eura ostvarila je jedino još kompanija Dukley sa Zavale. Portonovi kao kompanija sa najvećim prihodima ipak nije uspjela da godinu završi sa pozitivnim rezultatom, već sa minusom od 410 hiljada eura, luštički hotel Chedi je registrovao godišnji gubitak od 1,1 milion eura, dok je tivatski Regent hotel godinu zarvšio sa 1,8 miliona eura vrijednim negativnim rezultatom.

Zbirno gledano, neto rezultat poslovanja svih posmatranih kompanija za prošlu godinu je bio negativan (-2,7 miliona eura), ali drastično bolji nego godinu ranije kada je isti iznosio skoro 47 milion eura Covid gubitka!

Osim boljeg rezultata poslovanja, ono što je pohvalno jeste povećanje broja zaposlenih u posmatranim hotelima. Doduše, taj broj je i dalje manji od onog iz pretkrizne 2019. godine, ali je primjetan rast broja zaspolenih u većini hotela.

 

Najveći poslodavac je Montenegro Stars Grupa, koja je tokom 2021. godine prosječno zapošljavala 454 radnice/ka, slijedi Budvanska rivijera, zatim Maestral, dok je kumborski Portonovi angažovao novih 260 radnika, imajući u vidu početak rada sredinom prošle godine. U hotelu Bellevue u Bečićima je bilo radno angažovano 176 radnika, a sličan broj tačnije njih 172 je bilo zapošljeno u tivatskom Regent hotelu u okviru kompanije PM Hotels. U hotelu Chedi je broj zaposlenih iznosio u prosjeku 128, dok je na Zavali u hotelu Dukley bilo zapošljeno 70 radnika.

Kada su u pitanju zarade zaposlenih, prosječnu mjesečnu neto zaradu smo utvrdili na osnovu podataka iz Statističkih aneksa finansijskih izvještaja kompanija, na način što su Troškovi zarada i naknada zarada (bruto) podijeljeni sa prosječnim brojem zaposlenih, a onda i sa koeficijentom za izračun neto zarade 1,4925373, te na kraju sa 12 mjeseci. Podaci po posmatranim kompanijama su prikazani u grafiku u nastavku, a iz kojih se naslućuje da razliku u zaradama definiše ekskluzivitet lokacije i rizorta u kom se hotel nalazi.

 

Najveću prosječnu neto zaradu, jedinu preko hiljadu eura tokom prošle godine primali su zaposleni u kompaniji koja upravlja hotelom One&Only u kompleksu Portonovi, dok su na drugoj i trećoj poziciji sa uistinu značajnim neto prosječnim zaradama nalaze hotel Dukley (884 eura prosječna neto zarada) i hotel Regent u Porto Montenegru tj kompanija PM Hotels sa neto mjesečnom zaradom u prosjeku od 831 euro.

Preko 600 eura prosječne zarade primali su zaposleni u budvanskim hotelima grupe Montenegro Stars, ali i kazino hotela Maestral. Zarade veće od državnog prosjeka primali su još radnici Budvanske rivijere, zatim Bellevue-a, hotela Chedi u Luštica Bay-u, kao i radnici hotela Avala i Bjanka kojima upravlja Beppler&Jacobson. Sa mjesečnim prosjekom nižim od onog na državnom nivou morali su se zadovoljiti zaposleni u kompaniji Slavija (ovdje je bitno istaći da ova kompanija pored hotela u svom vlasništvu ima i market) i objektima u vlasništvu podgoričkih kompanija Carine i Nemesis.

Kreiranje kvalitetne turističke ponude participativan je i interaktivan proces. Pored toga da hotelijeri na vrijeme otvore vrata svojih hotela, vrlo je bitno da zaposleni u njima budu zadovoljni svojim radnim ugovorima, da država odradi sve što je u njenoj moći da joj turisti povjeruju da dolaze u mirnu, stabilnu i najljepšu zemlju na svijetu, a da se svi mi koji ovdje živimo pokažemo kao ljubazni i prijatni domaćini. Jedino tako, sinergijskim efektom možemo doprinijeti podizanju nivoa kvaliteta nacionalnog turističkog proizvoda (koji je do 2019. godine činio čak 30 odsto BDP-a), a time posredno i do jačeg ekonomskog rasta, zaposlenosti, te na kraju boljeg životnog standardna svih građana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *