Žugić: Sistemske slabosti bankarskog sistema riješene prije pandemije

Centralna banka (CBCG) je prije izbijanja globalne pandemije riješila sve sistemske slabosti u bankarskom sistemu, tako da je Crna Gora ušla u krizu sa snažnim sistemom, saopštio je njen guverner Radoje Žugić.

On je na sastanku sa potpredsjednicom Svjetske banke (SB) za Evropu i Centralnu Aziju, Annom Bjerde, kazao da je CBCG implementirala deset paketa mjera koje su poboljšale socijalni položaj građana, olakšale prevazilaženje recesije privredi i očuvale stabilnost sistema.

Žugić je rekao i da su te mjere, prema ocjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MFF), ublažile recesiju u Crnoj Gori.

„Regulatorni okvir je značajno unaprijeđen i približavamo se punoj harmonizaciji sa pravnim sistemom EU“, naveo je Žugić na sastanku koji je organizovan u okviru Proljećnog zasijedanja MMF i SB.

On je dodao da se Crna Gora suočava sa brojnim globalnim izazovima koji negativno utiču na domaću ekonomiju, kao što su rat u Ukrajini, posljedice globalne pandemije, monetarno preobilje koje su kreirale vodeće centralne banke u borbi protiv kriza i prekinuti globalni lanci snabdijevanja.

Bjerde je saopšila da je i dalje prisutan visok nivo neizvjesnosti na globalnom nivou, ukazala na značaj realokacije turističkih tokova ka zemljama Zapadne Evrope i izrazila spremnost za nastavak započetih projekata u Crnoj Gori.

SB kroz pet aktivnih projekata, ukupne vrijednosti oko 141 milion USD, u Crnoj Gori podržava regulaciju rječnih tokova i otpadnih voda, poljoprivredu, reformu administracije i energetiku.

Iz CBCG su saopštili da je Žugić na sastanku sa direktorom Holandsko-belgijske konstituence u SB, Koenom Davidseom, razmijenio stavove po pitanju ekonomske situacije u Crnoj Gori i članicama Konstituence.

„Naglašeno je da Crna Gora podržava regionalni projekat SB i Evropske komisije u vezi sa modernizacijom platnih sistema zemalja Zapadnog Balkana, uz očekivanje da će on ubrzati integraciju Crne Gore u SEPA-u“, navodi se u saopštenju.

Žugić se zahvalio na tehničkoj pomoći SB za projekat izrade tenderske dokumentacije za sistem instant plaćanja i uvođenje QR koda.

Na sastanku u okviru Proljećnog zasjedanja MMF i SB, posvećenom regionalnim ekonomskim perspektivama, konstatovano je da je rat u Ukrajini izuzetno negativno uticao na globalni i regionalni ekonomski rast. Nakon ostvarenog rasta od 6,5 odsto u regionu Evrope i Centralne Azije, za ovu godinu je projektovan pad od 4,1 odsto, što je dvostruko veća kontrakcija od recesije u 2020. godini uzrokovane pandemijom.

„Oporavak od krize uzrokovane globalnom pandemijom je i prije početka rata bio usporen zbog povećanja kamatnih stopa i geopolitičkih tenzija, smanjenja rasta i trgovine, inflatornih pritisaka, kontinuiranog rasplamsavanja kovida i smanjene makroekonomske podrške“, ocijenjeno ej na sastanku.

Prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda za narednu godinu za ovaj region iznosi 2,3 odsto.

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

One comment

  1. Uhhhh sve je ok dok su u DC, ali ove hvalospjeve ograničiti u ekonomiji koju ovakvi profili sa ove photo čine uvijek sklone iznenadnim krizama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.