Nove rekordne cijene goriva

Dodajte komentar

Shodno svim poznatim parametrima, od srijede, 27. aprila, važiće nove cijene naftnih derivata, pa će eurosuper 95 i eurosuper 98 poskupjeti za tri centa na 1,73, odnosno 1,77 eura, cijena eurodizela će porasti za četiri centa na 1,76, dok će cijena lož ulja biti veća za šest centi, pa će iznositi 1,72 eura, saopštio je za “Dan” Draško Striković, savjetnik za analize i ispitivanja tržišta u Udruženju naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG).

“Za robe eurodize l i lož ulje bilježimo nove rekordne cijene od kada se prati izračun maksimalnih maloprodajnih cijena. Shodno najavljenim izmjenama Zakona o akcizama i dostavljenom predlogu izmjena, nije planirano trajno promijeniti akcizne stope za naftne derivate, već je predlogom pre dviđeno da u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu Vlada može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 15 odsto za bezolovni benzin i gasna ulja na period od mjesec dana”, istakao je Striković.

Kako navodi Striković, predviđeno je da ove izmjene stupe na snagu od narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu.

“To bi u praksi značilo da će usvajanjem predloženih izmjena Vlada imati mogućnost da na prvoj narednoj sjednici donese odluku o promjeni akciznih stopa na period od 30 dana. Ukoliko bi se usvojio tačno ovaj predloženi tekst izmjena, a Vlada donijela odluku da maksimalno (za 15 odsto) umanji akcizne stope za naftne derivate, to bi značilo da će doći do smanjenja cijena, za benzine za 9 centi, a za eurodizel i lož ulje za po osam centi po litru u odnosu na nove cijene koje će važiti od srijede”, kazao je Striković.

Prema njegovim riječima, od kada bi mogle da važe nove cijene koje bi umanjila Vlada, to prije svega zavisi od samog izbora Vlade, a zatim od datuma održavanja prve sjednice na kojoj bi mogla biti donesena odluka, ato je najverovatnije prvi naredni obračun cijena, koji će se obaviti 9. maja, a primjena bi počela narednog dana.

Gorivo je prošlog mjeseca poraslo od 16 do 29 centi, dok su prije dvije sedmice cijene neznatno pale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *