Mask će dobiti bonus od 23 milijarde dolara

Dodajte komentar

Ilon Mask, izvršni direktor Tesle i najbogatiji čovjek, trebalo bi da dobije bonus od 23 milijarde dolara nakon što je Tesla prijavila rekordnu tromjesečnu dobit.

Mask, koji već ima bogatstvo procijenjeno na 249 milijardi dolara, trebalo bi da dobije navedeni bonus nakon što je Tesla ove nedjelje dostigla rekordnu cijenu dionice i rekordan finansijski rast.

Tesla je ostvarila prilagođenu dobit od 5 milijardi dolara uz prihod od 18,8 milijardi dolara u prvom tromjesečju godine, što je povećanje od 81 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Rezultati, u kombinaciji s rastom Teslinih cijena dionica, znače da je Mask postigao ciljeve koji bi trebalo da dovedu do isplate bonusa dionica u vrijednosti od oko 23 milijarde dolara, piše Indeks.

Mask ne prima nikakvu platu od Tesle. Umjesto toga, dobija dioničke opcije na osnovu ostvarivanja određene finansijske i tržišne vrijednosti kompanije. Firma je s Muskom sklopila ugovor 2018. prema kojem bi mu se isplatilo rekordnih 55,8 milijardi dolara bonusa ako u jednoj deceniji izgradi posao u firmi od 650 milijardi dolara.

To znači da Mask, koji ne prima platu od Tesle, sada ima dostupna posljednja tri dijela bonusa od ukupno 12 tranši. Svaka tranša daje Masku pravo da kupi 8,4 miliona Teslinih akcija po cijeni od 70 dolara, što je ogroman popust na trenutnu cijenu dionice od 977 dolara.

Njegova dobit na svakoj tranši mogla bi da iznosi 7,7 milijardi dolara, odnosno ukupno 23 milijarde dolara. Uplate mora potpisati uprava, a dionice mora da zadrži pet godina prije prodaje.

b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *