Cijene stanova porasle skoro 20 odsto

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je u poslednjih nekoliko godina prisutna značajnija potražnja za nekretninama, a cijene su, u odnosu na 2020. godinu, prije izbijanja korona krize, porasle skoro 20 odsto, saopštio je predstavnik agencije Multitask nekretnine Stefan Mišković.

Kazao je da je poslednjih godina zabilježena značajnija potražnja za nekretninama u Podgorici, ali generalno i na nivou čitave Crne Gore.

“Sve je kulminiralo izbijanjem pandemije korona virusa početkom 2020. godine, kada se stvorio vakuum prostor između ponude i potražnje, jer se u tom trenutku gradnja nakratko zaustavila, zatim usporila, te ograničila ponudu. Sa druge strane, kupci su očekivali pad cijena nekretnina usljed ekonomske krize, ali do njega nije došlo”, kazao je Mišković prenosi Dan.

Prema njegovim riječima, tržište je u jednom periodu mirovalo, odnosno nije se dešavalo puno transakcija, da bi zbog zatvaranja fabrika i otežanog i bitno smanjenog transporta iz Kine, cijene građevinskog materijala počele da skaču.

“To je dalje uslovilo rast cijena nekretnina, što je, usled značajnog rasta inflacijeu ovoj godini, potražnju za nekrentinama dovelo na rekordan nivo u poslednih deset godina. S obzirom da ponuda ne prati potražnju, odnosno ne gradi se koliko na tržištu postoji ljudi spremnih da kupe nekretninu, to je dalje rezultiralo dodatnim skokom cijena”, objasnio je Mišković.

On je rekao da su cijene stanova u odnosu na 2020. godinu, prije izbijanja korona krize, porasle skoro 20 odsto.

“Faktori za rast cijena su brojni. Od nestašice materijala i radne snage, odnosno povećanja cijene tih inputa u kalkulaciju za gradnju, do generalno velikog pritiska potražnje na ponudu, koja je u ovom trenutku nedovoljna da zadovolji potrebe tržišta”, naveo je Mišković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *