EU priprema zabranu uvoza nafte i gasa iz Rusije

Dodajte komentar

Ukrajinski predstavnici su na sjednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta osim potpunog embarga na uvoz ruskog plina i nafte zatražili i niz dodatnih sankcija među kojima je i izbacivanje Rusije iz svih međunarodnih organizacija.

Evropska komisija priprema Moskvi šesti paket sankcija, dva mjeseca nakon početka napada na Rusiju.

Članovi Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta istakli su da sankcije moraju onemogućiti Kremlju finansiranje rata.

Zbog toga su se složili s uvođenjem potpunog embarga na uvoz ugljena, nafte i gasa iz Rusije te sa zabranom plovidbe ruskih brodova evropskim morima i zabranom uplovljavanja u evropske luke.

Na sjednici su učestvovali ukrajinski predstavnici koji su otišli korak dalje i zatražili od Evropske unije niz drugih sankcija, koje ne pogađaju samo rusku ekonomiju.

Predsjednica Odbora za spoljnu politiku ukrajinskog parlamenta Olena Homenko kazala je da se sve donesene sankcije moraju odmah primijeniti i na Bjelorusiju.

“Apelujemo na sve države članice da pribjegnu diplomatskoj izolaciji. Mislim na odlazak ruskih diplomata iz država članica, zatim na uvođenje viznog režima nosiocima ruskih pasoša, povlačenje boravišnih dozvola za ruske službenike i njihove porodice te izbacivanje Rusije iz svih međunarodnih organizacija. Jedino se Vijeće Evrope odlučilo na taj potez”, izjavila je.

Homenko je takođe pozvala na sankcije ruskim influencerima, muzičarim i piscima koji daju doprinos kriminalnim radnjama u Ukrajini.

Zamjenica predsjednika Odbora za EU integracije u ukrajinskom parlamentu Maria Mezenceva smatra da su dosadašnji paketi sankcija doveli do rasta troškova svakodnevnog života u Rusiji.

Isključenje svih ruskih banaka iz međunarodnog mehanizma SWIFT vidi kao zajednički cilj Ukrajine i Evropske unije.

”Nemojmo zaboraviti na blokiranje roaminga i neke druge tehničke aspekte kada je riječ o telekomunikacijama te na blokiranje mogućnosti ruske propagande”, kazala je.

Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, grada koji su ruske snage zauzele na početku invazije, podsjetio je da ruska propaganda od početaka rata prikazuje Ukrajince kao naciste.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *