Od ruske kompanije zavisi 100 milona potrošača struje u Evropi

Dodajte komentar

Ruska državna kompanija Rosatom proizvodi gorivo za nuklearne elektrane iz kojih struju dobija oko 100 miliona Evropljana, prenosi Jutarnji list. Jedna je od rijetkih koja je izuzeta od svih sankcija koje su Rusiji uvedene zbog rata u Ukrajini.

Kako je ranije prenijela Politika, Rosatom je najveći svjetski izvoznik nuklearnih reaktora i skoro da ima monopol nad gorivom za proizvodnju električne energije.

Rusko nuklearno gorivo koje je isporučeno Mađarskoj potrebno je za funkcionisanje nuklearne elektrane Paks.

Ona kako se navodi proizvodi gotovo polovinu električne energije u toj zemlji kao i to je bila druga takva pošiljka Mađarskoj od kako je počeo rat u Ukrajini.

Rosatomove reaktore koriste Mađarska, Slovačka, Ukrajina, Bugarska, Finska, Češka. Oni značajno utiču na cijenu struje u Evropi.

Tovar je ranije, kako se podseća, stizao vozom preko Ukrajine, ali je zbog rata u toj zemlji transport prebačen na avionski saobraćaj.

“Nuklearna energija je izuzeta od svih sankcija Evropske unije i na tome nastavljamo insistirati”, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

On je naglasio da su kapaciteti za proizvodnju električne energije u Mađarskoj od strateške važnosti, kao i da nuklearna elektrana Paks igra važnu ulogu u održavanju smanjenja cijena energije.

Koliko evropske zemlje zavise od Rosatoma, najbolje govore i primjeri Slovačke koja je tokom rata u Ukrajini dva puta primila njegovu pošiljku nuklearnog goriva. Ta zemlja ima četiri njegova VVER nuklearna rekatora i iz njih dobija 50 odsto struje.

Izvor: Nova ekonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *